Posjećenost Interlibera bolja no ikad, evo koje naslove čitatelji najviše biraju

92

Na Zagrebačkom velesajmu još danas traje 45. međunarodni sajam knjiga Interliber. Iako je nedjelja po broju posjetitelja uvijek jedan od udarnih dana, već sada možemo reći da je ovogodišnji Interliber oborio sve dosadašnje rekorde.

Posjećenost je bila bolja no ikad, čini nam se, a čitatelji su birali osim znatno sniženih naslova i brojne novitete.

Od Profilovih naslova na Interliberu se najviše traži roman Svjetlo koje ne vidimo za koji je Anthony Doerr 2015. godine osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost. Prva je naklada romana gotovo rasprodana. Dodatnu popularnost ovoj sjajno ispričanoj potresnoj priča o slijepoj djevojčici i njemačkom dječaku, čiji se putovi isprepliću u okupiranoj Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, donijela je istoimena mini serija koja se 2. studenoga počela prikazivati na Netflixu, i do sada je oborila sve rekorde gledanosti.

Na drugom mjestu je U tvojim cipelama, novi roman britanske spisateljice Jojo Moyes, autorice megabestselera „Tu sam pred tobom“ prema kojem je i snimljen hit-film. Roman U tvojim cipelama govori o dvjema posve različitim ženama čiji se životi slučajno isprepletu nakon što u teretani zamijene torbe.

Na trećem mjestu je roman Suzanne Collins Igre gladi – Balada pjevica i zmija, prema kojem je snimljen film koji 16. studenog stiže u kina. Film režira Francis Lawrence, koji je režirao i sve nastavke trilogije Igre gladi.

Na četvrtom mjestu je hrvatski prijevod autobiografije Bona Voxa, frontmena irskog benda U2, Surrender – 40 pjesama, jedna priča.

„Surrender“ sadrži i prijevode pjesama benda U2, 24 stranice fotobloka, 40 Bonovih crteža, naslovnicu koju je Bono dizajnirao te svojom rukom ispisao hrvatski prijevod podnaslova i zasigurno je prava poslastica za sve ljubitelje ovog benda.

Na petom mjestu je slikovnica Što je bubamara čula za Božić Julie Donaldson i Lydie Monks.

Od knjiga za odrasle tradicionalno se dobro prodaju knjige Elene Ferrante, a posebice knjiga o užitku čitanja i pisanja Na marginama, objavljena ove godine. Vrlo je tražen i roman Markusa Zusaka Kradljivica knjiga koji je u svijetu prodan u milijunima primjeraka. Nadalje, knjige iz popularne psihologije autora Adama Granta Daj i uzmi i KreativciPutnik i Stella Maris, posljednji romani jednog od najcjenjenijih američkih pisaca Cormaca McCarthyja, dobitnika Pulitzerove nagrade, svi nastavci serijala o Percy Jacksonu i olimpskim bogovima i polubogovima autora Ricka Riordana te nova slikovnica Emme Yarlett Kralj lav.

Komentari