Poremećaj igranja video igara ulazi na službeni popis mentalnih bolesti

12

Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je Međunarodnu statističku klasifikaciju bolesti, u kojoj se po prvi put našla “bolest 21. stoljeća.”

Poremećaj igranja video igara u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti svrstan je u poglavlje “mentalnih, bihevioralnih ili neurorazvojnih poremećaja”.

U svijetu poznat kao “gaming disorder” definiran je kao uzorak ponavljajućeg ponašanja u vezi s igranjem digitalnih ili video igara, koji se može odvijati online ili offline. Oni koji boluju od takvog poremećaja mogu pokazivati znakove nemogućnosti kontrole nad igranjem, davanja prednosti igranju nad ostalim svakodnevnim aktivnostima i interesima te pokazivanje očaja u situacijama bez mogućnosti igranja.

Kada je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da ovisnost o igranju video igara postaje zabilježena kao zdravstveni problem, udruženje proizvođača zabavnih video igara kritiziralo je odluku ističući da se stvara buka nad trivijalnim problemom, dok se zanemaruju stvarni mentalni poremećaji kao što su depresija ili anksiozni poremećaj.

Neki su osudili postupak Svjetske zdravstvene organizacije tvrdeći da je bila pod pritiskom s obzirom na to da Kina i Južna Koreja imaju usvojene takve probleme kao zdravstvene, s kojima se je potrebno boriti. Svjetska zdravstvena organizacija demantirala je tu tvrdnju o političkom pritisku.

Američki psiholozi istaknuli su da su imali slučajeve roditelja koji su bili uvjereni da njihova djeca pate od ovisnosti o igrama te kažu da bi se stvari mogle samo pogoršati ako problem postane službena dijagnoza, što je najavljeno za 1. siječnja 2022. godine.

Komentari