Popularni španjolski časopis predlaže hrvatska imena za djecu. Evo koja im se sviđaju

250

¡Hola, jedan je od najčitanijih tjednika u Španjolskoj! U najnovijem broju roditeljima predlažu da novorođenčadi daju imena koja imaju podrijetlo u slavenskim jezicima, uključujući i hrvatski.

Slavenski jezici uključuju ruski, hrvatski, bugarski i češki. Možda mislite da se neke riječi ne mogu izgovoriti, ali to nije točno. Imena su lijepa i na našem jeziku. Prilično dobro pristaju. Dobra stvar je što su u zemljama slavenskog govornog područja mnogi nazivi slični. Za inspiraciju smo pripremili mali popis 40 imena koja se najčešće koriste za dječake i djevojčice”, stoji u uvodnom dijelu teksta.

Među ponuđenim imenima koja se koriste u Hrvatskoj, časopis predlaže: Boris, Goran, Mirko, Danica, Darinka, Mirka, Miloslava, Tihana, Zora… Časopis im, uz imena, daje i značenje.

U Španjolskoj, zemlji s 47 milijuna stanovnika, prema podacima španjolskog Zavoda za popis stanovništva INA, do sada u 2021. godini najpopularnija imena za djecu su imena poput Huga, Martína, Lucasa, Matea za novorođene dječake i Lucíe, Sofíe, Martine za djevojčice.

Imena poput Igor i Tania već su neko vrijeme popularna u Španjolskoj.

Njapopularnije žensko ime u Hrvatskoj prošle godine bilo je Mia, a Luka je najpopularnije ime za dječaka. Sljedeća najpopularnija djevojka je Lucija, Sara, Ema, Nika… Nakon Luke, slijede imena poput Davida, Jakova, Ivana i Petra.

Izvor: World KKAM

Autor teksta: Lidija Balog

Komentari