Politička korektnost: UNESCO kaznio belgijski festival uklanjanjem s popisa baštine

32

Belgijski tradicionalni festival Aalst uklonjen je s popisa nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a zbog rasizma i antisemitizma, objavila je UN-ova agencija, a prenio Glas Istre.

Naime, na ovogodišnjem izdanju tradicionalnog festivala pojavile su se velike lutke s kukastim nosevima i zulufima, što je stereotipni prikaz ortodoksnih Židova. Da stvar bude bolja, lutke su sjedile na vrećama s novcem.

UNESCO je odluku opravdao izjavom da stoji iza “svojih temeljnih načela dostojanstva, jednakosti i uzajamnog poštivanja među narodima i osuđuje sve oblike rasizma, antisemitizma i ksenofobije”.

Karneval koji se na popisu nalazio od 2010. godine, već godinama prima kritike od strane Europske komisije i Centra Simona Wiesenthala.

Izjavili su da se boje utjecaja koji ovakav tip zabave ostavlja na gledatelje te da, primjerice, djeca time svjedoče promicanju predrasuda i mržnje.

Svjetski židovski kongres odluku UNESCO-a dočekao je s odobravanjem. “Ovakvoj vrsti simbolizma ispunjenog mržnjom nema mjesta u 21.stoljeću”, izjavio je predsjednik kongresa, Ronald S. Lauder.

Treba istaknuti da je ovo prvi put da je UNESCO uklonio neku manifestaciju sa svojeg popisa.

Odobravate li ovu odluku ili vam je draže da se, kao na našem karnevalu, još možemo šaliti na račun svega?

Komentari