Vodimo vas u Cinestar na “Plijen”!

95
Barry Pepper stars in CRAWL from Paramount Pictures. Photo Credit: Sergej Radović.

Kad snažni uragan pogodi njezin rodni grad u Floridi, Haley (Kaya Scodelario) zanemari naredbe za evakuaciju kako bi pokušala pronaći svojeg oca koji je nestao (Barry Pepper).  Pronađe ga teško ozlijeđenog u podrumu obiteljskog doma, gdje ostanu zatočeni zbog brzo nabujalih poplavnih voda. Haley i njezin otac nemaju puno vremena da se spase od sve jače oluje, ali uskoro otkriju da je podizanje razine vode najmanji od njihovih problema.

Film redatelja i producenta Alexandrea Aje (The Hills Have Eyes) te producenata Craiga Floresa (300) i Sama Raimija (Don’t Breathe, Evil Dead), Plijen je napeti horor film koji se počinje prikazivati u kinima od 12. srpnja 2019.

ČINJENICE O ALIGATORIMA

Okretaj smrti: Aligatori izvode manevar iz kojeg je nemoguće pobjeći, a naziva se „okretaj smrti“, kako bi savladali i raskomadali svoj plijen.

Zubi: Aligatori imaju 80 oštrih poput britve zuba.

Vid: Aligatori imaju odličan noćni vid. Mogu pratiti svoj plijen u potpunom mraku.

Brzina: Aligatori mogu u vrlo kratkim naletima (brzo se umore) na kopnu doseći brzinu od 40 km/h, dok u vodi mogu plivati brzinom od oko 30 km/h, gotovo neumorno.

Veličina: Aligatori mogu narasti do 4,5 metara dužine. Prosječni aligator je velik oko 3,5 metara i može težiti gotovo pola tone.

Snaga ugriza: Ugriz aligatora može imati snagu od 2.125 psi (funta po kvadratnom inču), što je jedan od najsnažnijih ugriza u životinjskom carstvu. Za usporedbu, ljudski ugriz u prosjeku ima snagu od 162 psi.

Porijeklo: Aligatori postoje već dulje od 37 milijuna godina.

Probavljanje: Želučana kiselina aligatora ima pH manji od 2 – poput limunovog soka i octa – i većina lovine u potpunosti je probavljena u roku od dva do tri dana.

RAZBIJANJE MITOVA O ALIGATORIMA

Mit #1 Trebate trčati cik-cak ako naiđete na aligatora.

Ako vas aligator uistinu krene napasti, trčite brzo i ravno (od aligatora, a ne prema njemu, naravno). Njihova slijepa točka izravno je ispred  njuške.

Mit #2 Aligatori imaju loš vid

Aligatori zapravo imaju odličan vid, što je važna adaptacija za lov. Imaju široko vidno polje i mogu dobro vidjeti u uvjetima slabog svjetla. Pogotovo su se adaptirali kako bi vidjeli i osjetili kretanje potencijalne lovine.

Mit #3 Aligatori nisu dobri penjači.

Aligatori imaju oštre kandže i moćne repove pomoću kojih mogu podignuti svoja tijela uvis. Mladi aligatori spretni su penjači, a zna se za slučajeve kad su se odrasle životinje popele preko ograde kako bi došle do vode ili pobjegle iz zatočeništva. Niske ograde, dakle, možda nisu dovoljna zaštita za ljubimce u područjima gdje su prisutni aligatori.

Mit #4 Aligatori ne mogu otvoriti svoje čeljusti pod vodom.

Neki smatraju da su sigurni dokle god  krokodil ili aligator ostaje ispod površine vode, ali to uopće nije istina. Red krokodila ima posebni zalistak koji sprečava ulazak vode u grlo. To znači da sve krokodilske vrste mogu otvoriti svoje čeljusti i gristi čak i kad su pod vodom, a većina njihovih napada odvija se upravo tako.

Čestitke Lucijanu Kostrenčiću i Romini Vlah. Karte možete iskoristiti od ponedjeljka do četvrtka 21.8!

 

Komentari