Vodimo vas u CineStar: Most špijuna

Priča o odvjetniku koji biva gurnut u središte Hladnog rata kada CIA zatraži njegovu pomoć u pregovorima o oslobađanju zarobljenog američkog pilota...

405

U Hladnom ratu ključne su bile informacije a ne borba, riječi su bile ključno oružje. Bilo je to vrijeme kada su antikomunistička propaganda i senzacionalistički popraćena događanja poput Rosenbergovog suđenja sijali strah i mržnju diljem zemlje… mržnja proizlazi iz straha od nepoznatog. Nitko nije bio siguran, a bilo je posebno opasno vrijeme za biti na naslovnicama zbog obrane ruskog špijuna…

Dramatični triler koji se oslanja na niz povijesnih događaja, u produkciji kompanije Fox 2000 Pictures/DreamWorks Pictures “Most špijuna” priča je o Jamesu Donovanu, odvjetniku iz Brooklyna koji biva gurnut u središte Hladnog rata kada CIA zatraži njegovu pomoć u pregovorima o oslobađanju zarobljenog američkog pilota špijunskog zrakoplova U-2.

U režiji trostrukog oskarovca Stevena Spielberga, film predstavlja dvostrukog oskarovca Toma Hanksa u ulozi odvjetnika Jamesa Donovana, trostrukog dobitnika nagrade Tony i dvostrukog dobitnika nagrade Olivier Marka Rylancea kao uhićenog sovjetskog špijuna Rudolfa Abela, Scotta Shepherda kao CIA officer Hoffmana, Amy Ryan kao Donovanu suprugu Mary, Sebastiana Kocha kao odvjetnika Wolfganga Vogela, sedmerostrukog dobitnika nagrade Emmy Alana Aldu kao Thomasa Wattersa, partnera u Donovanovom odvjetničkom uredu, Austina Stowella kao oborenog Air Force pilota Francisa Garyja Powersa, Mikhaila Gorevoya kao sovjetskog dužnosnika Ivana Schischkina i Willa Rogersa kao Frederica Pryora, američkog studenta pritvorenog u Istočnom Berlinu.

Radnja ukratko

Tijekom 1950-ih u ranoj fazi Hladnog rata rastu tenzije između SAD-a i SSSR-a, a strah i paranoja eskaliraju kada FBI uhiti Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovjetskog agenta koji živi u New Yorku. Pod optužbom za slanje šifriranih poruka u Rusiju, ispituje ga FBI, ali odbija suradnju pa ga zatvaraju do suđenja.

Vladi je potreban samostalni odvjetnik koji bi branio Abela, te se obraća Jamesu Donovanu (Tom Hanks), an insurance lawyer iz Brooklyna ali Donovan, bivši tužitelj na Nürnberškom suđenju i visoko cijenjen u pravnoj zajednici kao vješt pregovarač, ima malo iskustva s ovako velikim optužbama i ne usuđuje se prihvatiti slučaj. Preuzimanje tog slučaja učinilo bi ga javnom osobom i njegova obitelj bi bila pod budnim okom i izložena preziru, a možda čak i opasnosti.

Zbog svoje predanosti načelima pravde i zaštite osnovnih ljudskih prava Donovan ipak pristaje zastupati Abela i želi se pobrinuti da dobije pošteno suđenje bez obzira na svoje državljanstvo. Dok pripremaju obranu između njih se razvija veza koja se temelji na uzajamnom poštovanju i razumijevanju. Donovan se divi Abelovoj snazi i odanosti i angažira se maksimalno kako bi spriječio smrtnu kaznu tvrdeći kako je Abel bio samo dobri vojnik koji je slijedio upute svoje zemlje.

Nešto kasnije, američki špijunski avion U-2 biva oboren u sovjetskom zračnom prostoru tijekom izviđačke misije, a pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell), biva osuđen na 10 godina zatvora u zatvoru u Rusiji. CIA kategorično tvrdi da ne znaju ništa o toj misiji i boji se da će Powers biti prisiljen otkriti povjerljive informacije. Uvjerivši se u Donovanove impresivne vještine u sudnici operativac Hoffman (Scott Shepherd) ga želi angažirati za nacionalnu sigurnosnu misiju velike važnosti i Donovan se uskoro nađe na putu za Berlin kako bi pregovarao u razmjeni zarobljenika između SAD-a i Sovjetskog Saveza, vođen ljubavlju prema svojoj zemlji, nepokolebljivim uvjerenjima i iznimnom hrabrošću. Po dolasku Donovan saznaje da je američki student po imenu Frederic Pryor (Will Rogers) uhićen u Istočnom Berlinu dok se pokušavao vratiti doma na Zapad i unatoč uputama CIA-e da se usredotoči samo na pilota, on odlučuje pregovarati za oslobođenje i pilota i studenta i odbija ostaviti nekoga.

Dijelimo 2×2 ulaznice za ovaj film u riječkom Cinestaru, dovoljno je poslati odgovor na pitanje i svoje podatke. Sretno!

Ulaznice su osvojile Jasmina Kursar i Anita Maglov.

Komentari