Vodimo vas u Cinestar: Dankinja

Dankinja je sjajna ljubavna priča nadahnuta istinitom životnom pričom, s 4 nominacije za Oskara.

399

Dankinja je sjajna ljubavna priča nadahnuta životima Lili Elbe i Gerde Wegener, koje u filmu glume Eddie Redmayne (The Theory of Everything) i Alicia Vikander (Ex Machina), dok je redatelj filma slavni Tom Hooper (The King’s Speech, Les Misérables).

U Kopenhagenu 1926. umjetnik Einar Wegener u braku je s Gerdom i uživa slavu vrhunskog majstora pejzaža. Gerda je također umjetnica, manje slavna, ali jednako zaposlena slikanjem portreta uglednih građana. Brak je stabilan i pun ljubavi, no nikako da osjete potpuno privatno i profesionalno zadovoljstvo.

Sve se mijenja jednog dana kad pritisnuta rokom Gerda zamoli muža da zamijeni model i obuče haljinu kako bi uspjela završiti sliku. Iskustvo će ih zauvijek promijeniti, jer Einar ubrzo spoznaje da se kao Lili osjeća prirodnije i počinje živjeti kao žena. Gerda se iznenađuje spoznajom da je Lili njena nova muza i osjeća navalu kreativnosti. Sve to ne prolazi nezamijećeno i par vrlo brzo doživljava osudu i negodovanje okoline.

Odlučuju napustiti domovinu i otići u slobodoumniji Pariz. Tamo Gerdina karijera cvate, a brak dalje evoluira, ali ne bez problema. Gerda unatoč svemu podržava Lili i oboje u sebi nalaze hrabrost biti ono što jesu.

Redatelj je Tom Hooper, a u glavnim ulogama su Eddie Redmayne i Alicia Vikander, dok sporedne uloge glume Ben Whishaw, Sebastian Koch, Amber Heard i Matthias Schoenaerts. Glumce je odabrala Nina Gold, a glazbu potpisuje Alexandre Desplat. Film je temeljen na knjizi koju je napisao David Ebershoff.

Film je osvojio 4 nominacije za Oskara, a mi ćemo odvesti neke od vas da ga pogledate u riječkom Cinestaru. Dovoljno je ostaviti svoje podatke i – držati fige!

Ulaznice su osvojile Jelena Juričić i Roberta Vokši. Čestitamo!