Dobitnik nagradna igra Teklić

53

Pitali smo vas da nam kažete nešto što ne znamo o pivu, a najbolji odgovor ponudila nam je Ingrid Traub. Ona kaže …

„Ovo pice, za koje mnogi tvrde da je zapravo jelo koristilo se vec u pretpovijesnom razdoblju.
Prinosilo se kao žrtva bogovima, koristilo se u religioznim obredima.

Pili su ga još stari Sumerani i čuvali tajnu njegovog pravljenja. Kralj Hamurabi ga je uvrstio u svoj zakonik i trgovao njime sa svojim susjedima.

Faraoni su ga nosili sa sobom na svoj put u zagrobni život, ali su njime pojili i radnike koji su gradili piramide, da bi za njega bili spremni. Osim za vraćanje snage nakon napornog rada, pivo je u vremenu starog Egipta kao napitak sirotinje zamjenjivalo tada uglavnom onečičišćenu vodu. Naime, u procesu dobivanja piva, fermentacijom su se uništavale štetne bakterije iz vode. Osim za pice, pivo se koristilo i u kozmetičke svrhe za osvježavanje koze lica i prevenciju kožnih oboljenja.

Iako je i u Grčkoj pivo bilo pice siromašnih, koristilo se i kao ljekovito sredstvo, primjerice kod problema s mokrenjem, protiv vrućice i glavobolje te za liječenje šećerne bolesti.

Današnja zabluda- totalno je neispravno mišljenje da pivo “deblja”. Naime,100 g lager piva ima između 180 i 190 kJ, a ista količina bijelog kvalitetnog vina s 12% alkohola 330 kJ. Prema tome, pivo deblja kao i svaka druga namirnica koja se konzumira u većim količinama nego je organizmu potrebno. Dokazano je da umjereno konzumiranje piva ne deblja, nego povećava apetit.

Tri najskuplja piva na svijetu


Tutankhamen Brew

Recept za ovo pivo napravljen je prema receptu i načinu proizvodnje koji je otkrio tim arheologa/egiptologa sa Sveucilista Cambridge u Hramu sunca kraljice Nefertiti u Egiptu. Oni su pronašli malu pivovaru u kutu hrama Sunca i vjeruju se da ju je napravio kralj Akhenaton, Tutankamonov otac.
Arheolozi su potražili savjete od pivara iz Škotske, a samo pivo se proizvodi u laboratorijama na Cambridgeu. Košta oko 52 dolara za jednu bocu i ima ograničenu proizvodnju.

Samuel Adams’ Utopias

Ovo pivo se proizvodi u Bostonskoj pivovari i nazvano je po jednom od osnivača Amerike Samuelu Adamsu. Riječ je o drugom najskupljem pivu na svijetu. Jedna boca od 0,7 litara košta 100 dolara. Prodaje se u bakrenim bocama koje imaju lice na kotlove u kojima se pravi pivo.
Udio alkohola u Samuel Adam’s Utopias iznosi 25%, sto ga čini pivom sa najviše alkohola na svijetu i nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda. Proces pravljenja piva traje i do 12 godina sto mu daje jedinstveni ukus. Proizvodnja je ograničena na 8000 boca godišnje.

Vielle Bon Secours
Ovo ime stoji na boci najskupljeg piva na svijetu. Jedna bačva košta oko 1000 dolara i može ga se naći samo u londonskom baru Bierdrome.
Česi su jedni od najvećih svjetskih pivopija. Svaki Ceh godišnje popije oko 157 litara pive.
Postoji i pivo za pse
Gerrie Berendsen, vlasnica pet shopa u Nizozemskoj, odlučila je razveseliti svoju civavu. Izmislila je Kwispelbier – pivo za pse, omogućivši tako sebi i svim vlasnicima pasa da zajedno sa svojim četveronožnim prijateljima ‘zapartijaju’ kad god im to padne na pamet. Medju sastojcima Kwispelbiera najzastupljeniji su goveđi ekstrakt i slad, bezalkoholno je, a ako bas želi, može ga konzumirati i čovjek. Jedina se mana ovom pivu namijenjenom čovjekovom najboljem prijatelju krije u njegovoj cijeni. Naime, cak je pet puta skuplji od Heinekena.“

Čestitamo dobitnici, a za sve koji nisu osvojili u ovom krugu nagradu, pripremili smo novu nagradnu igru.

Komentari