Pojačan broj turista bookira letove za Japan kako bi vidjeli sakuru

Tradicija u Japanu „sakura“, ljepota je koja već nekoliko stoljeća očarava posjetioce

221

Kada biste pitali bilo kojeg stanovnika Japana, koje je razdoblje najbolje za posjet Japanu, sigurno bi vam odgovorio početak proljeća. To je razdoblje, koje je već nekoliko stoljeća najomiljenije doba godine većini njegovih stanovnika, ali i turista.

Još od davnih vremena, Japanci veličaju ljepotu sakure, cvijeta japanske trešnje i simbola Japana. Njegove nježne latice toliko su omiljene u Japanu, da se trešnjin cvijet uzdigao iznad svakog drugog cvijeta te mu pripada posebno mjesto u povijesti i kulturi tog naroda. U određenim kontekstima, riječ cvijet na japanskom zapravo znači trešnjin cvijet.

Prekrasna stabla trešnje rastu po čitavom japanskom otočju. Dovoljno je samo malo prošetati i već ćete naići na neku od tristotinjak vrsta trešanja koje tu rastu. Cvjetovi trešnje obično imaju pet latica, koje su pri vrhu blago nazubljene. Nekoliko cvjetova tvori jedan cvat. Latica ima u raznim, jedva zamjetnim nijansama od gotovo bijele do ružičaste, pa čak i zagasito crvene. Oblik i boja tih cvjetova od davnine su simbol čistoće i jednostavnosti, ali i obnove i nade.

Budući da sakura, odnosno trešnjin cvijet traje jako kratko i latice mu brzo otpadnu, postao je prikladan simbol ljepote kojoj se Japanci naročito dive, ljepote koja brzo nestaje.

Cvjetanje nježnih cvjetova počinje u siječnju u Okinawi, na jugu Japana i nastavlja se sve do kraja svibnja, kad na sjeveru u Hokkaidu, procvjetaju i zadnje trešnje. Najpopularniji gradovi među turistima Tokyo i Kyoto, najbolje je posjetiti od kraja ožujka do sredine travnja.

Tijekom razdoblja trešnjina cvata, često možete vidjeti nekoliko stoljeća staru japansku tradiciju „hanami“, koja okuplja ljude ispod krošnji trešanja na pikniku.

Postoji mnogo predivnih lokacija na kojima možete vidjeti trešnjin cvat, a među najpoznatijima je Kinkaku–Ji(Zlatni paviljon), u gradu Kyoto. Hram je sagrađen 1397. godine na predivnoj, mirnoj lokaciji, okruženoj vrtovima.

Planine Yoshino također su poznate po bijelom trešnjinom cvijetu. Na tom području postoje četiri velikih nasada trešanja s preko 100 000 stabala, a jedan od njih dobio je naziv Hitome Senbon, što u prijevodu znači “pogled na tisuću trešnjinih stabala“.

Još jedan poseban prizor je i „sakura fubuki“. Snažan nalet vjetra može u trenu otpuhnuti na tisuće cvjetova i rasuti ih svuda naokolo. Tlo tada prekrije ružičasti snijeg, zvan sakura fubuki, odnosno cvjetna mećava. Malo koji prizor u prirodi može zadiviti kao što to čini pogled na te nježne otpale latice.

Zaista ne čudi što ovu atrakciju dolaze vidjeti stanovnici svih djelova svijeta, zar ne?

Komentari