Počelo je ljetno računanje vremena!

31

Danas je započelo ljetno računanje vremena. Dana 28. ožujka svi smo u 2 sata pomakli kazaljku sata na tri sata. Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima. Pomicanje sata se u načelu koristi za uštedu energije tijekom ljeta, a ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Pomicanje sata u principu se ukida zbog zdravstvenih razloga jer je više studija otkrilo da pomicanje sata uzrokuje stres, nesanicu i bolesti srca, a poraste čak i broj prometnih nesreća unutar tjedan dana nakon prometnog pomicanja sata. Trenutno većina europskih zemalja i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnja, a ostatak svijeta se odrekao ove prakse ili ga čak nikada nije niti prakticirao.

Prva osoba koja je predložila pomicanje sata je Benjamin Franklin 1784. godine jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti. No, ideja je prihvaćena tek početkom 20. stoljeća u Njemačkoj.

Ako ste se zapitali koje je računanje vremena točno, je li to zimsko ili ljetno, odgovor je da je zimsko vrijeme pravilo budući da je tada sunce najviše na nebu u podne.

Komentari