Pobijedite strah od putovanja uz ovih 5 zdravih savjeta stručnjaka

86
putovanje

U 2023. godini zabilježeno je nevjerojatnih 1,3 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka. Bez sumnje, putovanja su postala sastavni dio života mnogih ljudi. I dok ono može donijeti mnogo radosti, može izazvati i stres.

Pet zdravih načina za prevladavanje straha od putovanja

1. Shvatite svoju tjeskobu

Kako biste se mogli najbolje nositi sa svojom tjeskobom putovanja, morate dobro razumjeti stvari koje je zapravo uzrokuju. Točno odredite što vas čini zabrinutim u vezi s vašim putovanjem – je li to to što ćete satima biti na putu, to što će stvari biti izvan vaše kontrole, to što ćete morati biti okruženi s mnogo ljudi u zračnoj luci?

Nakon što shvatite što pokreće vašu tjeskobu, možete unaprijed planirati najbolje načine za rješavanje tih okidača.

2. Napravite detaljan plan za svoje putovanje

Jedan od razloga za osjećaj tjeskobe na putovanju je taj što ste izvučeni iz svoje zone udobnosti i nemate punu kontrolu nad svime. Kako biste ublažili taj osjećaj tjeskobe, pokušajte isplanirati svoje putovanje što je detaljnije moguće. Zapišite plan puta, bilo na papiru, ili možete upotrijebiti aplikaciju za planiranje putovanja kao što je TripIt, Wanderlog ili Sygic Travel, za svaki dan koji možete pratiti, što će vam dati osjećaj kontrole, ali je jednako važno da razmislite o alternativnim planovima djelovanja za sve što potencijalno ne bi moglo ići po planu, tako da budete spremni.

3. Naučite koristiti tehnike opuštanja

Duboko disanje dugim udisajima kroz nos i zatim polaganim izdisanjem kroz usta dokazano je da pomaže u smanjenju osjećaja stresa. Još jedan koristan način da smirite svoj um je meditacija, koja može imati mnogo različitih oblika od slušanja glazbe do fokusiranja na dah.

Kako biste bili sigurni da ćete pronaći tehniku svjesnosti koja vam najbolje odgovara, isprobajte nekoliko različitih prije putovanja, tako da kada dođe vrijeme za putovanje možete upotrijebiti najučinkovitiju kako biste se umirili.

4. Pobrinite se da imate stvari koje vam donose radost

Imati uz sebe stvari koje vam općenito donose radost može biti izuzetno korisno u odvraćanju vaše pozornosti od vaših negativnih osjećaja. To može uključivati fizičke predmete poput dnevnika u koji možete pisati svoje misli, knjige za čitanje ili igre koja će okupirati vašu pažnju. Alternativno, možete napraviti popis za reprodukciju pjesama koje volite ili se pobrinite da sa sobom imate svoju omiljenu TV seriju (ili film), jer će vam oni zaokupiti misli i smanjiti osjećaj tjeskobe.

5. Pazite na svoje fizičko zdravlje

Biti tjelesno aktivan izvrstan je način za smanjenje osjećaja tjeskobe i stresa. Čak i ako se radi samo o dugoj šetnji, svakako uključite tjelesnu aktivnost u svoje dane, osobito dane koji prethode vašem putovanju, a ako je moguće i tijekom putovanja. Provođenje vremena u vanjskom prostoru i povezivanje s prirodom, bilo samo posjetom parku, može imati pozitivan učinak na vaše fizičko i psihičko zdravlje, što će zauzvrat pomoći u smanjenju vaših tjeskobnih misli.

Komentari