Pjesma koju čujete u snu mogla bi se prenijeti u stvarni svijet

287

Uskoro bismo mogli snimiti melodije koje čujemo u snovima, zahvaljujući sustavu koji je u razvoju. Tim iz startupa REMspace, koji se vodi kao dio Phase Research Centera u Rusiji, osmislio je kombinaciju hardvera i softvera koja može dekodirati melodiju koja se svira putem pokreta ruke u snimljenu melodiju.

Sustav se oslanja na lucidno sanjanje: spoznaju da sanjate dok sanjate. Znanstvenici već desetljećima pokušavaju dobiti informacije o mozgu i lucidnim snovima.

Dok lucidni sanjari ostaju zaključani normalnim gubitkom korištenja mišića tijekom spavanja – što znači da fizičko udaranje po gitari ili tapkanju po tipkovnici nije moguće – sanjari se mogu istrenirati da se pokušavaju kretati dok sanjaju, što se ovdje dogodilo.

“Četiri praktičara lucidnih snova trenirali su svirati glazbene ritmove naprežući mišiće ruku, na kojima su bili senzori za elektromiografiju (EMG),” pišu istraživači u svom objavljenom radu. “Zatim su ovi dobrovoljci zamoljeni da zaspu i ponove zadatak pod polisomnografskim promatranjem u laboratoriju. Volonteri su trenirani da sviraju ritam Queen We Will Rock You pokretima ruku dok su još bili budni, a troje od četiri volontera uspjelo je prenijeti isti ritam tijekom lucidnog sna.

Ti su signali i obrasci zatim prošli kroz prilagođeni softverski program za interpretaciju ritma i ponovno stvaranje ritma pjesme. U nekim slučajevima pokreti ruke bili su preslabi da bi se registrirali, ali su napravljena tri uspješna snimanja.

Iako je ovaj eksperiment uključivao samo ritam s dvije note, istraživači kažu da bi se ljudi s vremenom mogli naučiti svirati složenije pjesme – i s vremenom bi čak mogli svirati instrumente ili biti dio orkestra u svijetu snova. Međutim, potrebni su lucidni snovi da bi sve to funkcioniralo.

Unatoč određenom napretku posljednjih godina, i dalje ih je teško pokrenuti na pouzdan način, a studije pokazuju da gotovo polovica stanovništva nikada nije imala iskustvo lucidnog sna. Dok se ova tehnologija dalje ne razvije, ako želite pamtiti melodije iz snova, morat ćete pokušavati pjevušiti melodiju u aplikaciju za snimanje čim se probudite – ali ova studija pokazuje da ovdje postoji mnogo potencijala. “Rezultati pokazuju dokaz koncepta za prijenos melodija iz snova u stvarnost”, pišu istraživači. “Troje od četiri sudionika završilo je eksperimentalni zadatak i u većini pokušaja uspjelo prenijeti ritmičke zvukove iz lucidnih snova.”

Izvor: Science Alert

Komentari