Pijete 6 šalica kave dnevno? Vaš mozak će za to platiti kasnije

145

Mnogi od nas uživaju u šalici kave ili dvije tijekom dana, no novo istraživanje sugerira da bi pijenje previše kave dugoročno moglo smanjiti volumen mozga i povećati rizik od demencije.

To potvrđuje i velika studija koja je uključila 17.702 sudionika u dobi od 37 do 73 godine iz projekta UK UK. Dugotrajni projekt prikuplja informacije o mnoštvu različitih mjernih podataka o zdravlju i načinu života, uključujući konzumaciju kave, volumen mozga i bolesti.

Prekomjerni rizici kave mogu prilično naglo skočiti, premda morate piti puno kave. Studija je pokazala da ljudi koji piju šest ili više šalica dnevno imaju 53 posto veće šanse za demenciju od onih koji su popili jednu ili dvije šalice ili manje.

“Kava je među najpopularnijim pićima na svijetu”, kaže epidemiologinja Kitty Pham sa Sveučilišta Južne Australije. “Ipak, budući da je globalna potrošnja veća od devet milijardi kilograma godišnje, presudno je da razumijemo sve moguće zdravstvene implikacije. Ovo je najopsežnije istraživanje veza između kave, mjerenja volumena mozga, rizika od demencije i rizika od moždanog udara, a ujedno je i najveća studija koja je uzela u obzir volumetrijske podatke o snimanju mozga.”

Iako znamo da kava utječe na mozak na razne načine – uključujući i održavanje upozorenja – prethodna istraživanja bila su neuvjerljiva i, u nekim slučajevima, proturječna kad je riječ o bilo kakvoj vezi između volumena mozga i demencije.

Nakon što su dopustili varijable poput spola, dobi, BMI-a i dugotrajnih bolesti, znanstvenici su otkrili vezu između pijenja više kave i manjih ukupnih količina mozga u sudionika, kao i povećani rizik od demencije.

Ova studija ne proučava do čega bi skupljanje mozga moglo dovesti. Iako i siva i bijela tvar pomažu u kontroli motoričke i osjetilne funkcije, teško je povezati posjedovanje bilo koje manje te materije sa određenim rezultatima u ponašanju ili aktivnosti mozga. Skupljanje mozga je također nešto što se obično događa prirodno kako starimo, a neka istraživanja sugeriraju da možda postoji veza između volumena mozga i demencije.

“Uzimajući u obzir sve moguće permutacije, dosljedno smo otkrili da je veća konzumacija kave značajno povezana sa smanjenim volumenom mozga – u osnovi, pijenje više od šest šalica kave dnevno može vas dovesti u rizik od moždanih bolesti poput demencije i moždanog udara, kaže Pham.

Ono što nije jasno jest zašto se to događa: treba obaviti još puno istraživanja o tome kako kofein i kava komuniciraju s moždanim stanicama, bez obzira jesu li te interakcije na kraju pozitivne ili negativne. Moguće je da je način na koji se kofein veže za adenozinske receptore u mozgu jedan od načina na koji se te promjene događaju, iako bi mogle biti uzrokovane manje izravno utjecajem kave na druge dijelove tijela (poput kardiovaskularnog sustava).

Uobičajena dnevna potrošnja kave je negdje između jedne i dvije standardne šalice kave, kaže epidemiologinja Elina Hyppönen sa Sveučilišta Južne Australije. “Naravno, iako mjere jedinice mogu varirati, nekoliko šalica kave dnevno u pravilu je u redu. Međutim, ako utvrdite da se potrošnja kave kreće prema više od šest šalica dnevno, krajnje je vrijeme da preispitate svoje sljedeće piće.”

Izvor: Science Alert

Komentari