Peticiju za zabranu brenda Shein u Francuskoj potpisalo više od 100.000 ljudi

275
online shopping

Francuzi imaju problema sa Shein-om, divom brze mode koji je najpoznatiji po prodaji jako jeftine odjeće. Krajem travnja, peticija za zabranu trgovca u Francuskoj počela je kružiti internetom – i sada se može pohvaliti s više od 100.000 potpisa. Peticiju možete pogledati OVDJE.

Peticija koju je pokrenuo anonimni pojedinac (ili pojedinci) navodi Shein-ov poslovni model neodrživ i dosadašnje iskustvo iskorištavanja tvorničkih radnika kao razloge za zabranu brenda.

“Njegove proizvodne metode i jednokratna priroda njegove odjeće prijetnja su okolišu, što je omogućio sustav ljudskog iskorištavanja”, stoji u peticiji. Dodaju da Shein-ove nevjerojatno niske cijene zaslužuju reviziju francuskog Trgovačkog zakonika.

Peticija također citira izvješće Greenpeacea koje je pronašlo “opasne kemikalije koje krše regulatorna ograničenja EU-a”, poput ftalata i formaldehida, u sedam od 47 Shein proizvoda koje je testirao.

U svibnju je mega-trgovac — kojeg je osnovao Chris Xu 2008. — otvorio pop-up dućan u pariškoj četvrti Marais. Nakon što prikupi milijun potpisa, peticija ima za cilj pokrenuti referendum građanske inicijative na kojem bi se tražilo da Francuska zabrani Shein-u otvaranje stalnih i privremenih fizičkih prodajnih mjesta u zemlji, kao i da francuskim građanima zabrani pristup njegovoj stranici za e-trgovinu.

Iako je Shein-ov utjecaj na okoliš i radna praksa svakako vrijedan kritičkog pogleda, vrijedno je napomenuti da luksuzne marke nisu nužno održivije ili etičnije. “Suprotnost brzoj modi je održiva moda”, rekla je modna spisateljica Cora Harrington za Business of Fashion u veljači. “Ali suprotnost izrabljivačkoj modi nije luksuz.”

Komentari