Paraf Punk

Hommage riječkim Parafima biti će obnova grafita koji je inicijalna postava benda nacrtala 1977.

505

Mićo Antolović, riječki aktivist poznat po tome da često tuče (ne jako) pripadnike gradske vlasti pokrenuo je inicijativu da grafit koji su Parafi 1977. nacrtali na stubama što se spuštaju od Kozale prema Parku Nikole Hosta postane zaštićeno kulturno dobro.

Na stranu image Miće Antolovića no ideja je izvanredna. Rijeka je grad alternativne glazbene scene. Dala je neke od najboljih bendova ExYu područja, a kreativna tvornica zvana Rijeka i u novije vrijeme odgaja hvalevrijedne glazbene inicijative.

Parafi su tako ostali ubilježeni kao prvi riječki i hrvatski punk band, točnije u istočnom, u to doba socijalističkom dijelu europskog kontinenta. Mjesto nije slučajno, ne samo zbog činjenice da su članovi Parafa stanovali u tom dijelu grada, nego i zbog toga što je trio u sastavu Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac u kolovozu iste godine održao nenajavljeni polusatni nastup u parku, tijekom kojega su premijerno izveli nekoliko vlastitih glazbenih radova, što je prvi autorski materijal istočnoeuropskog punka.

U obrazloženju prijedloga navedeno je da je grafit Paraf Punk ispisan 1977. godine kao dio propagandnog uličnog blitz kriega riječkog pankerskog trija Paraf, kojeg su činili Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac.

Kako prenosi Novilist.hr inicijativu je podržao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekavši  da se u Rijeci vodi pankerska politika.

– U Rijeci je sve moguće, pa tako i ovo. Dokazali smo koliko cijenimo glazbeni izričaj koji se kod nas duboko ukorijenio i zbog toga nije slučajno da je pokrenuta ova inicijativa koju podržavam. Grafit je nastao u jednom povijesnom trenutku i od njega nije puno ostalo pa je zadnji čas da ga se obnovi – kazao je Obersnel.

U svakom slučaju svaki se grad mora priznati i prepoznati svoju baštinu, a Parafi su definitivna riječka baština.

Komentari