Panika na estradi: hoće li i zašto radijske postaje bojkotirati domaće glazbenike?

163

Hoće li radijske postaje bojkotirati hrvatske izvođače zbog ZAMP-ovog oporezivanja njihovog prihoda u iznosu od 8 posto? Ako je sudeći prema objavama na društvenim mrežama, takav je scenarij uistinu moguć.

Navodno su sve hrvatske radijske stanice, osim Hrvatskoga radija, Narodnog radija te Otvorenog radija, okupljene u Udruzi HURIN (Hrvatska udruga radijskih nakladnika), odlučile bojkotirati emitiranje domaće glazbe na svojim radijskim valovima, ali isto tako i sve promocije, gostovanja, premijere i festivale. Vedran Strukar, PR menadžer i novinar, na svojem je Facebook profilu objavio post pod nazivom “Panika na estradi!“ u kojem navodi da su se sve radijske postaje jednoglasno dogovorile da će bojkot provoditi od današnjeg dana pa do daljnjega, dok ZAMP ne promijeni svoj pravilnik o oporezivanju.

Naime, tvrdi da će ZAMP, umjesto dosadašnjih paušala, sve radijske stanice oporezivati s jedinstvenom stopom od 8 posto godišnjih prihoda što za njih predstavlja “harač”. Bojkot će se odnositi na sve glazbenike i sve pjesme koje su nastale od 11. travnja nadalje.

“Ukoliko se ovaj novi, kako hurinovci kažu – “harač” ne izmijeni, tj. povuče do 18. travnja 2018., članice ove iste udruge donijele su zajedničku, jednoglasnu odluku kako u svom radijskom eteru više nikad neće emitirati niti jednu pjesmu koja je objavljena nakon 11.04.2018., ma o kojem god se autoru ili izvođaču radilo. Jedinstveni su u kompletnom bojkotu svih glazbenika“, piše Strukar.

Post Vedrana Strukara objavljen na Facebooku

Na medijske upite o navodnom bojkotu domaćih glazbenika od strane radijskih postaja iz ZAMP-a su odgovorili da nema novog povećanja iznosa oporezivanja, već da je iznos od 8 posto ugovoren prije nekoliko godina. Naime, rekli su iz ZAMPA-a, Hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografa (HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF) s HURIN-om su 2009. potpisale ugovor kojim reguliraju odobrenje za sva glazbena prava, odnosno prava autora, umjetnika izvođača i proizvođača fonograma.

Za sva tri prava naknada je ugovorena sukladno Zakonu o autorskom pravu i u konačnici bi trebala iznositi 8 posto od prihoda radijskih postaja. Također, ugovoreno je da se navedeni iznos od 8 posto postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina, počevši od 2,6 posto u 2010. godini, s godišnjim uvećanjem od 0,5 posto.

Tijekom gospodarske krize glazbene udruge izašle su u susret radijskim postajama omogućivši im zastoj ugovorenog godišnjeg porasta. Umjesto ugovorenih 8 posto prihoda, iznos ukupne naknade za emitiranje posljednjih godina dosegnuo je 4,5 posto od prihoda.

Budući da se glazbeno tržište oporavlja i prihod glazbene industrije raste, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga započeli su pregovore s predstavnicima HURIN-a o daljnjoj primjeni ugovora za korištenje glazbe kako bi se ta naknada povećala za 0,5 posto i za ovu godinu iznosila 5 posto ukupnih prihoda, a ne 8 posto kako se navodi, kažu iz ZAMP-a.

“Važno je naglasiti da ne postoji nikakav novi cjenik te da će cijena zbirne licence za korištenje glazbe, čak i kad dosegne ugovorenih 8 posto, i dalje biti među najnižima u Europi i regiji te gotovo upola manja od prosječne naknade u Europi, što je potvrdila i studija Ekonomskog instituta Zagreb iz 2015.”, tvrde.

Predstavnici autora, izvođača i diskografa sljedećeg će tjedna nastaviti pregovore s predstavnicima komercijalnih radijskih postaja, pa će tada biti poznato hoće li se bojkot domaćih glazbenika od strane radijskih postaja uistinu i provesti.

Komentari