Paleta boja omiljene hrane svake zemlje – Možete li pogoditi kojom bojom je obojena Hrvatska?

36

Istraživanje je pokazalo da je boja najučinkovitiji osjetilni znak kada je u pitanju zamišljanje okusa hrane. Ovo je navelo Pyszne.pl da otkrije paletu boja tipičnog obroka za ručak u svakoj zemlji.

Pretražujući uglednu web lokaciju za pregled restorana kako bi pronašao najdominantnija jela za vrijeme ručka u svakoj zemlji, Pyszne.pl je zatim analizirao nijanse boja svakog od najpopularnijih jela i sada može otkriti cijelu paletu za svaku pojedinu zemlju.

unnamed

Hrvatska paleta boja uključuje nijanse crvene s narančastom i zelenom, zbog  popularnog jela od brudeta. Prepoznatljiv riblji paprikaš popularan je u još nekoliko europskih zemalja i obično se kuha u jednom loncu u umaku od crnog vina sa začinima i povrćem.

U Velikoj Britaniji fish and chips utiču put bojama poput crvene, zelene i bijele. Fish and chips najpoznatiji su obrok u Engleskoj i glavna namirnica na moru, posebno u kombinaciji s kašastim graškom.

Paleta boja Španjolske sastoji se od narančaste i smeđe boje, zahvaljujući popularnim jelima za ručak cocido i escalivada. Cocido je gulaš na bazi slanutka napravljen od raznih vrsta mesa poput piletine, chorizoa i svinjskog trbuha, dok je escalivada za vegetarijance, a sastoji se od pečenog povrća i češnjaka.

Uz jela od bageta i tartiflette, francuska paleta boja sastoji se od neutralnih smeđih i bež boja. Dok baguette mogu sadržavati niz sastojaka, a time i boju, tartiflette je kultno jelo u francuskim Alpama napravljeno od krumpira, sira, lardona i luka, čime se otvara put neutralnim bojama.

Najviše spominjana jela u Italiji su karbonara i rižoto, stvarajući paletu boja zelenila, žute boje i narančaste. Carbonara, tjestenina napravljena od jaja, sira i slanine idealan je izbor za ručak i najbolje je popraćena kruhom od češnjaka.

Palete boja diljem svijeta

Jedno od kultnih jela Sjedinjenih Američkih Država, punjena pizza iz Chicaga, podvrgava se zlatno-smeđoj paleti boja zemlje. Uramaki, sushi rolada s rižom izvana prevladava u Los Angelesu, također pridonosi zelenim nijansama.

U Indoneziji je Bakso najpopularniji obrok za vrijeme ručka. Stoga donosi Indoneziji jako zelenu i smeđe toniranu paletu, a ovaj obrok je siguran način da zagrijete želudac zahvaljujući uključenom bilju, začinima, povrću i peradi.

L.B.

Komentari