Pakovanja kave koja daju mirisni i ukusni užitak

25

Danas je možete kupiti u bezbroj oblika i različitih tipova pakiranja, ali njeno veličanstvo kava u svim tim oblicima ima onaj prepoznatljiv miris i asocira na odmor, pauzu, razbuđivanje, druženje. S toliko ljubitelja kave širom planete, očekivano je bilo da se njena proizvodnja razgrana na mnogo različitih pravaca, od one “domaće” koju kuhamo u džezvi, preko espressa, instant kave, a uz sve to i filter kave i kave u kapsulama.

Mljevena kava pakovana u vrećicama

Pakovanje kave od 100 i 200 grama, obično su obliku neprovidnih, užih i čvrstih vrećica, u zračnom ili vakuum tipu. Ove kave mogu biti i u kutijama radi elegancije pakovanja i savršene su kao poklon, ali i u njima se nalaze vrećice, jer održavaju svježinu kave. Manje vrećice kave su uglavnom instant sadržaji – kava uz mlijeko i šećer, ili samo kava i šećer. To su manja pakovanja, od oko 10 grama. vrećice čuvaju svježinu kave i čine da ne dođe do rasipanja. Kod nas postoji tradicija kupovine i poklanjanja kave za slave, rođendane, bitne događaje i slično. Ovi tipovi kave se spremaju uz ključalu vodu na šporetu, kada se dozira jedna do dvije kašičice mljevene kave i skidaju sa šporeta nakon nekoliko sekundi kuhanja.

Kava u kapsulama za aparat

Kapsule za kavu donose moderne ukuse svjetskog napitka u kojima se uživa bez obzira na doba dana, povod i obaveze. Ovo je najsuvremenija tehnološka inovacija, koja se koristi uz pripremu kave u specijalnim aparatima. Kapsule za kavu se stavljaju u dozer aparata, i pod pritiskom vode na visokoj temperaturi i nevjerojatnom brzinom kreiraju ukusi koji se rijetko mogu dobiti na drugačiji način. Kapsule za kavu su od aluminija, tvrdog kartona ili plastike, i obično u različitim bojama, za svaki novi ukus. Mogu biti crne kave, jake, slabe, s i bez šećera u svom sastavu, mlijeka, karamela i mnogih drugih sastojaka. Aparati za kapsule za kavu imaju funkciju odvajanja pakovanja u posudu iz koje se jednostavno bacaju. kava bude spremna za svega nekoliko sekundi, i na mnogim aparatima je moguće podesiti spremanje dvije šalice paralelno.

Kava u vrećicama sa sitnijim ili krupnijim zrnom

Zrno kave je sirovi i rinfuzni oblik, kada je napitak u rasutom stanju. Najčešće se pakuje u različite vrećice, ali da bi se pripremila prethodno je potrebno da bude samljevena, na krupnije ili sitnije zrno. Tradicionalno se kupovala kava u zrnu i kod kuće pripremala uz ručno mljevenje, jer je uvijek bila svježa, pitka i jakog ukusa. Danas se uglavnom radi o filter kavi, zrnima koja su namijenjena za filter aparate. To su superautomatizirani uređaji, koji imaju funkciju mljevenja kave, a zatim i kombiniranja s vodom ili mlijekom, uz zaslađivače i druge dodatke. Filter aparati za kavu su pogodni za svako zrno, i vrlo su ekonomično rješenje za ugostiteljske objekte, jer se kupuju u velikim pakovanjima i daju dosta šalica kave po ukusu za svakoga.

Pakovanja kave su diferencirana i radi ostvarenja konkurentskih prednosti na tržištu među velikim brojem proizvođača. Svaki kupac pronalazi omiljeni ukus, ali pakovanje je prvi znak, ono što privlači pažnju i poziva na kupovinu pre izazivanja reakcija čula mirisa i ukusa.

Komentari