Oxfordski rječnici ažurirali su zastarjele i seksističke definicije riječi “žena”

26

Oxfordski rječnici, koje je objavio Oxford University Press, promijenili su definiciju riječi „žena“ i usvojili niz fraza pokušavajući modernizirati značenje pojma. To uključuje načine na koje su žene okarakterizirane.

Prošle godine pojavila se peticija na internetu koja tvrdi da su rječnička definicija ‘žena’ i reference na žene u rječniku seksističke. Peticija je prikupila preko 34.000 potpisa. Mnogi su se požalili da su mnogi pojmovi koji asociraju na muškarce uključivali riječi kao što su “hrabar” i “jak”, ali izrazi korišteni u opisu ženskih karakteristika bili su manje pozitivni.

Glasnogovornik Oxford University Pressa rekao je za CNN: “Ponekad se tim usredotočuje na teme istaknute povratnim informacijama korisnika (poput prošlogodišnje peticije o definiciji riječi “žena”), a ponekad su te teme pokrenute trenutnim događajima ili projektima koji se odvijaju u timu Oxford Languages. Proširili smo rječničku pokrivenost riječi “žena” s više primjera i idiomatskih fraza koje žene prikazuju na pozitivan i aktivan način. Osigurali smo da su uvredljivi sinonimi ili osjetila jasno označeni kao takvi i uključeni samo tamo gdje imamo dokaze iz stvarnog svijeta uporaba. Naši rječnici odražavaju, umjesto da diktiraju, način na koji se jezik koristi. To je utemeljeno isključivo dokazima o tome kako stvarni ljudi koriste jezik u svom svakodnevnom životu.”

Pojam “čovjek trenutka” sada se neće naći samo u odnosu na muškarce, već će biti uključen i izraz “žena trenutka”. Aktivisti su se usprotivili seksističkim tropovima u rječniku, kao što su: “Gospođa September utjelovit će profesionalnu, inteligentnu, a opet seksi ženu u karijeri.”, “Rekao sam ti da kada se vratim, budeš kod kuće, mala ženo.”, “Ako to ne uspije, mogu postati žena s ulice.”

Nositelji kampanje još uvijek nisu sretni što će pojam “kuja” zadržati definiciju koja glasi: “Zlobna, neugodna ili nevoljena žena”. Iz Women’s Aid i UK Woman’s Equality Party naglašeno je: “Kuja nije sinonim za ženu. Dehumanizirano je ženu nazivati ​​kujom. To je samo jedan tužan, iako izuzetno štetan primjer svakodnevnog seksizma. I to bi trebalo biti jasno objašnjeno u rječniku koji nas opisuje.”

Izvor: CNN

Komentari