Ovo je 15 stvari koje ćete pronaći u svakom hrvatskom domu!

87

Na YouTube vlogu Royal Croatian Tours  navedeno je 15 stvari koje se nalaze u svakom hrvatskom domu.

1. Papuče

U svakom hrvatskom domu obavezno je imati nekoliko pari papuča – za one koji žive u kući, ali i za goste. Postoje dvije različite vrste papuča, one s gumenim potplatom i pletene. Ponekad Hrvati zajedno nose obje vrste radi dodatne zaštite od hladnoće.

2. Rakija

Svaki hrvatski dom mora imati malo rakije. Može biti domaća ili kupljena u trgovini. Ujedno, rakija služi u nekoliko svrha. Možete je koristiti za zdravicu, liječenje, dezinfekciju… Obično će biti dvije vrste. Jedna tvrđa / jača rakija tipično za muškarce, a slađa rakija obično više za žene.

3. Raspelo

Otprilike 90% Hrvata su katolici, pa je vrlo često da u kući visi raspelo. Obično će ih biti nekoliko u bilo kojem tradicionalnom domu.

4. Naljepnica za blagoslov

Jednom godišnje dolazi svećenik i blagoslivlja kuću, a zatim ostavlja naljepnicu koja predstavlja zaštitnike kuće.

5. Vegeta

Vegetu ćete sigurno pronaći u svakom hrvatskom domu! Riječ je o začinu koji se zaista stavlja u puno različitih jela. Baka ga koristi u varivima, juhama, jelima s roštilja i mnogim drugim jelima. Ukusno je začin i lako se dodaje bilo čemu!

6. Špek

Špek je također glavna stvar u bilo kojem hrvatskom domu. Uobičajeno je imati velik komad špeka. Hrvati ga režu za međuobrok, stavljaju ga u nekoliko različitih jela, poslužuju ga gostima…

7. Lonci za kavu

Moraju postojati najmanje 2 ili 3 mala lonca za kavu. Lonci se nazivaju “džezva” i u njima se kuha turska kava, što je najpopularniji način kuhanja kave u Hrvatskoj.

8. Katolički kalendar

Još jedna stvar koju većina hrvatskih domaćinstava ima je kalendar koji prikazuje sve blagdane i imendane. Hrvatska ima mnogo praznika, tako da vam je zaista potreban ovakav kalendar da biste ih sve pratili. Crkve ih obično daju i svi ih imaju u ormarima radi lakšeg snalaženja.

9. Čipkasti dekor 

U hrvatskom će domu obično biti neka vrsta čipkanog ukrasa (na primjer na stoliću, stalku za televizor ili samo na vašem stolu za večeru).

10. Živin termometar

Mnogi tradicionalni Hrvati preferiraju old-school termometre i vjeruju da daju pouzdanije rezultate. Noviji su brži, ali nisu toliko pouzdani, kažu Hrvati.

11. Čaj od šipka

Vrlo je često pronaći ovaj čaj u domu Hrvata. Baka kaže da je izvrstan za sezonu prehlade i gripe, ima puno vitamina C i to je ljekovit napitak kada vam je mučno.

12. Džem od šipka 

Uz čaj, tipično je za Hrvate i malo džema od šipka. Najčešće se koristi za mazanje na tanke palačinke.

13. Kutije s kolačićima

U bilo kojoj hrvatskoj smočnici zasigurno ćete pronaći nekoliko kutija s kolačićima, samo u slučaju da se neki gosti nenajavljeno pojave, a da im nije pripremljena nikakva torta ili kolači. Tu su uvijek pri ruci napolitanke ili Domaćice koje će se poslužiti uz kavu.

14. Vuteks deke

Ove je deke u Vukovaru izradila tvrtka koja se zove Vuteks. Ova deka je najbolja na svijetu, topla, ugodna i udobna te se jednostavno ne troši. Nažalost, više se ne mogu kupiti. Bakine deke stare su oko 40 godina, a ni na jednoj nema rupe. Izvrsna kvaliteta!

15. Nogometni suvenir

Najvjerojatnije ćete u bilo kojem hrvatskom domu pronaći neku vrstu nogometnog suvenira. To može biti dres, kapa, šal, sve dokle god pokazuje podršku hrvatskoj sportskoj reprezentaciji ili klubu.

L.B.

Komentari