Ovih 5 stvari nikad, ali baš nikad ne pretražujte na Googleu!

U samo par klikova Google može doznati mnogo o vašem identitetu, ali i životnim navikama, željama i strahovima

609

Podatke u povijesti pretraživanja kao i ostale dostupne podatke o vašem identitetu, Google može sakupiti i potom prodati oglašivačima koji će na temelju istih dobiti prilično preciznu sliku o vama, vašim navikama, strahovima, željama i potrebama. Kako bi izbjegli otkrivanje vaših intimnih podataka ili podataka koje ne biste željeli podijeliti s drugima, donosimo 5 stvari koje biste trebali izbjegavati upisivati u Google.

  1. Ne pretražujte ništa što bi Googleu moglo otkriti vaš identitet

S obzirom da računala danas na vrlo precizan način mogu povezati digitalnu ličnost s pravim identitetom, savjetuje se izbjegavanje upisivanja bilo kakvog pojma koji bi mogao otkriti vaš identitet, a kojeg bi Google mogao dalje posredovati oglašivačima.

  1. Ne pretražujte stvari koje otkrivaju vašu lokaciju

Danas i nije neki veliki problem identificirati grad, susjedstvo, godine, spol ili druge detalje korisnika.  Štoviše, to se može učiniti u samo nekoliko klikova i uz samo nekoliko korisnih pojmova unesenih u Google tražilicu.

  1. Ne pretražujte ništa vezano uz vaše zdravstvene tegobe i lijekove

Iako Google tvrdi da zabranjuje oglašivačima kampanje bazirane na osjetljivim podacima, poput zdravlja i religioznih vjerovanja, njegova pravila korištenja ipak dozvoljavaju da bilježi sve pretrage te ih potom povezuje sa vašom IP adresom, što pak omogućava da koristi te iste podatke za serviranje oglasa. No, više od toga zabrinjava potencijalna sigurnosna prijetnja curenja dokumenata koji mogu otkriti vaše intimne zdravstvene podatke.

  1. Ne pretražujte ništa sumnjivo (naročito na radnom mjestu)

Ne pretražujte niša (naročito na poslu) što bi vas moglo dovesti u vezu s nekim kriminalnim ponašanjem. Često su se upravo Google pretrage koristile u svrhe osuda pojedinih osoba za krivična dijela, a naročito ako su te pretrage prethodile samom krivičnom dijelu.

  1. Ne otkrivajte Googleu svoje nesigurnosti

Ne zaboravite da je marketing formuliran na način da stvara i profitira na nesigurnostima ljudi. Ako Googleu i neposredno oglašivačima otkrijete svoje nesigurnosti, olakšavate im posao i istovremeno omogućavate da zarade na vama.

 

Komentari