Ove stvari mogu eksplodirati ako ih ostavite u automobilu tijekom hladnog vremena

116
snijeg

Osim odmrzavanja vjetrobranskih stakala ujutro i drhtanja dok čekamo da se pokrene grijanje, zapravo postoji veći problem koji donosi hladno vrijeme.

Neke uobičajene stvari koje biste mogli ostaviti u automobilu postaju opasnije s padom temperature.

Stručnjaci za automobilizam iz Motor Matcha upozorili su vozače na niz svakodnevnih stvari koje se obično ostavljaju u automobilima, a koje bi mogle predstavljati problem po hladnom vremenu, jer se mogu pokvariti, postati manje učinkovite ili čak eksplodirati, prenosi Mirror.

Lijekovi

Uobičajeno je imati paketić paracetamola u automobilu za hitne slučajeve, a možda i još koji lijek koji držite u pretincu kod suvozača, da ga nikad ne zaboravite. Međutim, stručnjaci su upozorili ljude da po hladnom vremenu sve lijekove nose sa sobom u zatvorene prostore.

“Apeliramo na vozače da ne ostavljaju svoje lijekove u automobilu tijekom zime. Niske temperature mogu smanjiti njihovu učinkovitost, što može predstavljati opasnost po zdravlje. Pazite na ostavljanje naočala ili sunčanih naočala u vozilu kada je hladno. Niske temperature može uzrokovati širenje i skupljanje leća, potencijalno ih oštetiti.”

Dezodorans

Možda ste također skloni držati dezodorans u vozilu za slučaj da vam zatreba, ali stručnjaci upozoravaju na to jer niske temperature mogu uzrokovati eksploziju limenki. Isto vrijedi i za konzerviranu hranu i gazirana pića, koji bi mogli stvoriti popriličan nered

“Pohranjivanje dezodoransa u automobilu tijekom zime predstavlja rizik. Limenke su pod tlakom i niske temperature ih mogu destabilizirati, što dovodi do pucanja ili čak eksplozije. Ostavljanje konzervirane hrane ili gaziranih pića u automobilu kada je vani hladno može dovesti do njih eksplodira zbog širenja. A osim neurednosti, može uzrokovati i štetu u unutrašnjosti vašeg automobila”, poručuju iz Motor Matcha.

Glazbeni instrumenti

Iako to nije toliko uobičajeno, ali ako slučajno imate glazbeni instrument koji držite u automobilu, razmislite o tome da ga ovaj donesete u kuću dok je vani minus.  Instrumenti poput violina i gitara koji su izrađeni od drva mogu se iskriviti zbog promjene temperature tijekom noći, stoga je uvijek najbolje instrumente unijeti unutra umjesto da ih ostavljate u automobilu.

“Promjenjive temperature mogu dovesti do nepopravljive štete zbog skupljanja i širenja. Elektronika poput prijenosnih računala ranjiva je na hladnoći. Niske temperature mogu oštetiti njihove litij-ionske baterije, stoga ih je najbolje držati podalje od automobila zimi. Baš kao što ekstremna vrućina može oštetiti predmete u vašem automobilu, hladnoća zimi također može. Kako biste izbjegli skupe štete ili zdravstvene rizike, ne zaboravite izvaditi važne stvari iz automobila tijekom zimskih mjeseci”, savjetuju stručnjaci.

Komentari