Ove je biljke dobro držati u spavaćoj sobi: Dok vi spavate, one pročišćavaju zrak

74

Imati biljke u vašem domu donosi mnoge prednosti. Ne samo da izgledaju sjajno i mogu uljepšati svaki prostor, već se čine čuda za vaše raspoloženje i produktivnost. Ali što je s biljkama u spavaćoj sobi?

Prema riječima stručnjaka za vrtlarstvo u Country Livingu, postoje neke biljke koje vam čak mogu pomoći u potrazi za mirnim snom. Zatražili su pomoć Evie Lane, iz vrtnog centra Primrose kako bi im pomogli pronaći najbolje biljke za taj posao.

Svekrvin jezik

Ne samo da su jedne od biljaka koje je lakše održati na životu, već mogu pomoći i kada je u pitanju hvatanje snova. Profesionalci kažu: “Dok većina biljaka pretvara ugljični dioksid u kisik samo tijekom dana, pametna biljka svekrvin jezik to može učiniti i noću, što je čini odličnim suputnikom dok spavate.”

Lavanda

Ne izgleda samo lijepo u vrtu, a nije tajna da vam bujni miris ove biljke može pomoći da se opustite, stoga je logično držati je na mjestu na kojem ćete se najviše željeti opustiti. Evie kaže da vam biljka može pomoći da “upadnete u ‘spori val’ ili ‘dubok san'”, umirujući vaš živčani sustav.

Bonsai

Vjerojatno ste čuli kako je meditacija dobra aktivnost prije spavanja ako imate poteškoća sa spavanjem. Briga za ovu biljku zahtijeva puno pažnje i može biti izvrstan hobi ako vam je potrebno malo vremena prije nego što krenete u užurbani život.

Fikus gumijevac

Ova biljka kojoj nije potrebno održavanje i stoga savršena ako nemate dovoljno “zelenih prstiju”. Vrtlarski profesionalci kažu da su  ove biljke “snažni pročišćivači zraka, s velikim listovima koji uvlače zagađivače iz zraka. Fikus gumijevac je dobar izbor u manjim spavaćim sobama ako imate dovoljno vertikalnog prostora”, dodaju.

Aloe vera

Iako je ova biljka vjerojatno najpoznatija po tome što pomaže kod bolnih opeklina od sunca, također je odličan izbor za biljku u spavaćoj sobi. Evie je objasnila da, budući da biljka ispušta kisik isključivo noću, to je savršen izbor za spavaće sobe, jer će pomoći u čišćenju zraka dok se odmarate.

Spatifilum

Vrtlarski stručnjak otkrio je da bi postavljanje ljiljana mira u spavaću sobu moglo pomoći povećati razinu vlage u zraku, što bi vam zauzvrat moglo pomoći da zaspite. Ipak, propustite ovu biljku ako ste vlasnik kućnog ljubimca, posebno je otrovna za mačke i pse kada se proguta, a čak i ako nemate kućne ljubimce, treba je držati izvan dohvata djece.

Zeleni ljiljan

Još jedna opcija za nisko održavanje, zeleni ljiljan je sjajan ako imate samo malo mjesto za rad. Izgleda posebno šik kada je obješen na strop, no nisu pogodi za izravnu sunčevu svjetlost. Zeleni ljiljan izvrstan je u uklanjanju zagađivača iz zraka, što ga čini izvrsnom opcijom za spavaću sobu.

Areka palma

Ako imate više prostora za rad, ovo bi mogao biti izvrstan izbor, budući da u zatvorenom prostoru može narasti do 10 stopa, a vani se utrostručiti.

Profesionalni objašnjavaju: “Može razgraditi štetne toksine kao što su benzen i formaldehid – promičući čišći cirkulirajući zrak.”

Kolokazija

Još jedna sjajna opcija, kolokazije savršene su ako u spavaćoj sobi imate usamljeni kutak koji treba oživjeti. Biljka može narasti do oko dva metra i sigurno će unijeti malo života u vašu spavaću sobu.

Izvor: The Sun

L.B.

Komentari