Ovdje su svi razlozi zašto biste trebali uživati ​​u svojoj šalici kave

45
kava

Konzumiranje previše kofeina definitivno je loše za vaše zdravlje i možda postoje dobri razlozi zašto neki ljudi žele potpuno prestati s njim. Ali ako očajavate zbog ideje da se odreknete jutarnje kave, ne bojte se.

Postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da je umjereni unos kave povezan sa raznim dobrobitima. Osim dobro poznatih prednosti koje poboljšavaju zdravlje srca, čini se da je dnevna šalica kave dobra i za vaš mozak te može pomoći u prevenciji mentalnih bolesti.

Za početak, kava sadrži nekoliko bitnih nutrijenata korisnih za cjelokupno zdravlje. Tipična šalica kave od osam unci sadrži male količine vitamina B – riboflavina, pantotenske kiseline, tiamina i niacina – kao i minerala kalija, mangana i magnezija. Hranjive tvari u kavi mogu značajno pridonijeti dnevnom unosu kada se konzumira više šalica.

Također je bogata antioksidansima. Zapravo, mnogi će ljudi – osobito na zapadu – vjerojatno dobiti više antioksidansa iz kave nego iz voća i povrća.

Dakle, što ispijanje kave zapravo znači za tijelo? Jedna od najpoznatijih potencijalnih dobrobiti kave je njezina sposobnost povećanja razine energije i poboljšanja mentalne budnosti, osobito ujutro ili tijekom popodnevnog pada.

To je prije svega zbog kofeina, prirodnog stimulansa koji se nalazi u kavi, a koji blokira moždani inhibitorni neurotransmiter adenozin, koji potiče san i potiskuje uzbuđenje. To dovodi do povećanog aktiviranja neurona i oslobađanja neurotransmitera poput dopamina i norepinefrina, koji poboljšavaju raspoloženje, vrijeme reakcije i kognitivnu funkciju.

Međutim, ponekad je ovdje teško pronaći uzrok i posljedicu. Ljudi piju kavu na poslu, na primjer, i u društvenim okruženjima s prijateljima, tako da istraživanje mora ispitati učinke kave i društvenog aspekta dijeljenja vremena s prijateljima i kolegama.

Kronične bolesti

Dugoročno, umjerena konzumacija kave može pomoći u smanjenju rizika od razvoja niza kroničnih bolesti.

1. Kardiovaskularne bolesti

Umjerena konzumacija kave povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da ispijanje jedne do dvije šalice kave dnevno može smanjiti rizik od zatajenja srca. Uz to, konzumacija kave povezana je s manjim rizikom od kardiovaskularne smrtnosti i bolesti. Zanimljivo, čak i kada netko ima nepravilan srčani ritam, prema novijim podacima kava nije štetna.

2. Dijabetes tipa 2

Kava može poboljšati sposobnost tijela da prerađuje glukozu, smanjujući rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju više kave imaju manju vjerojatnost razvoja ovog stanja.

3. Bolesti jetre

Čini se da kava pomaže u zaštiti jetre. I obična kava i kava bez kofeina povezuju se sa zdravijim razinama jetrenih enzima, a osobe koje piju kavu imaju značajno manji rizik od ciroze jetre i raka jetre.

4. Rak

Konzumacija kave povezana je sa smanjenim rizikom od nekoliko drugih vrsta raka, uključujući kolorektalni rak i rak maternice. Sustavnim pregledom utvrđeno je da je velika konzumacija kave povezana s 18 posto manjim rizikom od raka.

5. Neurodegenerativne bolesti

Kofein je povezan s manjim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti i može pomoći osobama s tim stanjem da bolje upravljaju svojim pokretima. Uz to, konzumacija kave može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Mentalno zdravlje

Kao da fizičke dobrobiti nisu dovoljne, pokazalo se da kava ima i pozitivne učinke na mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da oni koji piju kavu imaju manji rizik od depresije, a neki nalazi ukazuju na 20 posto manji rizik od depresije.

Štoviše, konzumacija kave povezana je sa smanjenim rizikom od samoubojstva. Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju četiri ili više šalica dnevno imaju 53 posto manje šanse da počine samoubojstvo.

Životni vijek

Uz sve te dobrobiti, nije iznenađujuće da istraživanje pokazuje da oni koji piju kavu žive dulje od onih koji je ne piju. Velika studija u kojoj je sudjelovalo više od 400.000 ljudi otkrila je da je konzumacija kave u razdoblju od 12 do 13 godina bila povezana s nižim rizikom od smrti – s najjačim učinkom uočenim kod četiri do pet šalica dnevno.

Ova dobrobit dugovječnosti mogla bi biti posljedica kumulativnih učinaka zaštitnih svojstava kave protiv raznih bolesti.

Potrebna moderacija

Iako kava nudi brojne zdravstvene dobrobiti, važno ju je konzumirati umjereno. Također je preporučljivo ograničiti dodane šećere i vrhnje kako biste izbjegli nepotreban unos kalorija.

Pretjerani unos kofeina može dovesti do negativnih nuspojava kao što su nervoza, tjeskoba i poremećaji spavanja. Neki ljudi koji su posebno osjetljivi na kofein možda će morati ograničiti unos kave ili je u potpunosti izbjegavati, jer čak i kava bez kofeina sadrži kofein.

Kao i kod svake komponente prehrane, ravnoteža je ključna. Razumijevajući potencijalne dobrobiti i ograničenja kave, ljudi mogu donositi informirane odluke o tome da je uvrste u svoju svakodnevnu rutinu.

Izvor: Science Alert

Komentari