Ovaj jednostavni test može utvrditi je li vaš pas genije

Neki psi nauče ime novog predmeta nakon što su ga čuli samo četiri puta, što je sposobnost za koju se prije mislilo da je ograničena na ljude. 

356

Svatko tko je živio sa psom znat će njegovu sposobnost učenja značenja riječi, čak i one za koje ne želite da vaš pas zna. Koliko ste puta morali slovkati riječi “šetnja” ili “večera” u nadi da ćete izbjeći eksploziju uzbuđenja?

Prethodne studije istraživale su kako životinje, uključujući čimpanze, morske lavove i rezus majmune, uče riječi. No, sada članak objavljen u časopisu Nature pokazuje kako neki psi nauče ime novog predmeta nakon što su ga čuli samo četiri puta, što je sposobnost za koju se prije mislilo da je ograničena na ljude. Istraživači su otkrili da ova sposobnost nije česta među svim proučenim psima, već može biti ograničena na nekoliko “nadarenih” ili visoko dresiranih pojedinaca. Pa kako možete znati je li vaš vlastiti pas genije ili nije?

Studija je bila jednostavna i lako se replicirala kod kuće. Samo slijedite korake koje su istraživači poduzeli da biste vidjeli može li vaš pas tako brzo naučiti imena predmeta. Ali ne brinite ako vaš pas nema tu sposobnost, možda je to samo zbog pasmine ili prethodnog iskustva.

U novoj studiji sudjelovali su border colie zvani Whisky, koji je znao 59 predmeta po imenu, i jorkširski terijer zvani Vicky Nina, koji je poznavao naziv za 42 igračke. Istraživači su testirali znanje svakog psa o svojim igračkama tražeći da dovode svaku igračku naizmjence. Ni vlasnici ni eksperimentatori nisu mogli vidjeti igračke kako bi izbjegli utjecaj na izbor pasa. Jednom kada je utvrđeno da su psi znali imena svih svojih igračaka, istraživači su predstavili dva nova predmeta, smještajući svaki redom u skupinu poznatih igračaka. Na ovom testu Whisky je svaki put odabrao novu igračku. Vicky Nina donijela je pravu u 52,5 posto ispitivanja, što je malo iznad prosjeka.

Za sljedeći dio studije psu je pokazana igračka, rečeno je ime igračke i tada je psu dozvoljeno da se igra s njom. Nakon četiri ponavljanja imena dvije različite nove igračke, od psa je zatraženo da odabere jednu od dvije nove igračke. U ovaj dio ispitivanja nisu bile uključene poznate igračke. Ako zna ime svih ostalih igračaka, pas bi mogao odabrati ispravnu igračku jer pretpostavlja da nepoznata riječ mora ukazivati na nepoznatu igračku.

Oba su psa odabrala novu igračku češće, sugerirajući da su zaista vrlo brzo naučili ime novog predmeta. Međutim, pamćenje im je znatno propalo nakon 10 minuta, a gotovo u potpunosti nakon jednog sata. To pokazuje da je novom učenju potrebno pojačanje da bi se zadržalo. Test koji je uključivao novu igračku također je provelo 20 dobrovoljaca sa svojim psima, ali ti psi nisu pokazali sposobnost da nauče nova imena nakon nekoliko slušanja. Autori sugeriraju da razlika između performansi dvaju pasa u njihovom testu i pasa dobrovoljaca znači da bi pas mogao biti neobično inteligentan ili imati puno iskustva u učenju imena.

Čini se vjerojatnim da u tim eksperimentima djeluje kombinacija čimbenika. Značajno je da je pasmina koja se najčešće koristi u istraživanjima ove vrste border colie koji je namjerno uzgajan kako bi slušao zvučne naredbe i vrlo je motiviran za izvršavanje zadataka i udovoljavanje voditelju. Yorkshire terijeri također uživaju u mentalnoj i fizičkoj stimulaciji.

Slične testove provodile su i druge istraživačke skupine, obično koristeći pse pasmine border colie. 2004. je utvrđeno da pas zvan Rico zna imena 200 različitih predmeta, a 2011. Chaser je naučio imena 1.022 jedinstvena predmeta.

Druge pasmine mogu biti jednostavno manje zainteresirane za igranje ili donošenje igračaka. Na primjer goniči, poput hrtova, uglavnom se uzgajaju za lov ili trke, pa ih je obično teže trenirati. Oni možda uopće ne pokazuju zanimanje za igračke, a i znatno su manje motivirani da udovolje voditelju.

Oba eksperimentalna psa u ovoj su studiji intenzivno dresirana, kroz igru ​​i socijalnu interakciju, da vode računa o imenima i karakteristikama igračaka. To bi moglo povećati vjerojatnost da uoče razlike između novih i poznatih igračaka i da se pobrinu za verbalni znak povezan s njima. Iako njihov trening nije bio formalan, ipak je to bio pozitivan trening, snažna metoda podučavanja životinja i ljudi. Psi su nesumnjivo naučili svoje vještine u velikoj mjeri.

Sasvim je moguće naučiti sve pse izvršavati zadatke, uključujući učenje imena predmeta. Ali stupanj u kojem su spremni i sposobni naučiti i izvršiti zadatak, u velikoj je mjeri reguliran pasminom pasa i razinom motivacije koju pojedinačni pas posjeduje.

Ako je vaš ljubimac afganistanski gonič, ne biste trebali očekivati ​​da će biti zainteresiran donoseći igračke za vas. Ako, s druge strane, imate border coliea ili pudlicu, njihove mogućnosti mogu biti ograničene samo vašom maštom i vašom predanošću da se igrate s njima.

Izvor: Science Alert

Komentari