Ovaj grad u Europi proglašen je najmirisnijim na svijetu

104
atena

Postoji pogrešno mišljenje da gradovi smrde. Svi ti ljudi, svo to smeće, sva ta podzemna kanalizacija. Ali ispada da neke metropole mirišu prilično dobro. Nedavna studija HAYPP-a rasvijetlila je ovaj zanemareni aspekt urbanog života, analizirajući 30 velikih gradova u Europi i šire kako bi otkrili koji od njih najslađe miriše, donosi TimeOut.

Istraživači su proučili čimbenike uključujući čistoću i udio cvjećarnica, pekarnica i prodavaonica parfema kako bi svakom gradu dali ‘ocjenu mirisa’. A grad koji je pronjuškao put do vrha ljestvice bila je grčka Atena. Da, dobro ste čuli: grčka prijestolnica je najmirisniji grad na svijetu!

Zamislite ovo: ulične tržnice, miris svježih proizvoda, začinskog bilja i prštajućih grčkih delicija koje lebde zrakom. Atena je praznik za osjetila, s ocjenom 8,3 od 10 na mjeraču mirisa. Od slatke tiropite do ljepljivo-slatke baklave, gradske pekare služe ozbiljno mirisno zadovoljstvo.

Atena je i cvjetni raj, s 31 cvjećarnicom i 22 parfumerije na 10 četvornih kilometara, što znači da se delikatni mirisi mogu osjetiti u svakom kutku grada. Predanost grada čistoći također se odražava u Indeksu ekološke učinkovitosti (EPI), koji je dobio ocjenu 56,2. Stoga sljedeći put kada planirate putovanje, nemojte slijediti svoje srce – slijedite svoj nos.

Iako je Atena možda zauzela prvo mjesto, vrijedno je spomenuti druge gradove koji su dospjeli na popis gradova svijeta s najljepšim mirisom. Pariz, sa svojim romantičnim ambijentom i elegantnim bulevarima, osigurava drugo mjesto, a odmah iza njega je Zürich, poznat po svojoj čistoći i slikovitom okruženju koji zaokružuje prva tri mjesta.

Ovo je top 10 najmirisnijih gradova na svijetu:

Atena, Grčka
Pariz, Francuska
Zurich, Švicarska
Dublin, Irska
Luksemburg
Nikozija, Cipar
Kopenhagen, Danska
Bukurešt, Rumunjska
Valletta, Malta
Amsterdam, Nizozemska

Komentari