Ova žena stvara ‘Lutke poput mene’ kako bi se djeca s teškoćama u razvoju osjećala voljeno i uključeno

30

Bivša socijalna radnica Amy Jandrisevits napravila je sveobuhvatnu liniju lutki koje pomažu djeci s posebnim potrebama da se osjećaju uključeno.

Odrastajući, vrste igračaka s kojima se igrate mogu napraviti veliku razliku. “Kad sam bila dijete, uvijek sam se osjećala kao da sam izgledala pogrešno jer nije bilo lutki, likova iz crtića ili glumica koje liče na mene. Srećom, stvari se mijenjaju”, kazala je Amy. Veće tvrtke poput Mattela sada proizvode lutke različitih oblika, spolova i tonova kože. Međutim, Amy Jandrisevits čini korak dalje svojom linijom ‘A Doll Like Me’. Uvjerena je da su lutke “terapijske, potvrđujuće i utješne”, stoga je popunila prazninu na tržištu lutki s invaliditetom. Sada čini da se sva djeca osjećaju voljeno i uključeno.

Snimka zaslona 2021-08-26 084008
Izvor: Screenshot Facebook

“Ja sam proizvođač lutaka i smatram da bi svako dijete, bez obzira na spol, nacionalnost, dob, zdravstveno stanje ili tip tijela, trebalo pogledati u slatko lice lutke i vidjeti svoje”, piše ona na stranici GoFundMe za njezin projekt. “Puno govorim o promjeni naracije – lutke mijenjanju KOGA vidimo i KAKO ih vidimo. Dužni smo brinuti se o ljudima u našem selu – globalnom selu, da tako kažem – a naša je odgovornost pobrinuti se da svi imaju mjesto za stolom.” Ona želi osigurati da svako dijete – u invalidskim kolicima, s ožiljcima – ima mjesto za stolom.

Snimka zaslona 2021-08-26 084201
Izvor: Screenshot Facebook

Kao bivša socijalna radnica pedijatrijske onkologije, koristila je terapiju igrom kako bi pomogla djeci da se prilagode situacijama koje su bile izvan njihove kontrole. To je bilo teško učiniti jer nijedna lutka kojoj je imala pristup nije nalikovala djeci s kojom je radila. Ona pita: “Terapija igrom je način na koji djeca prolaze kroz sve to, a lutke su sastavni dio procesa. Ono što idealno želite je da dijete vidi sebe u lutki koju koristite jer, opet, zar ne bi sva djeca trebala vidjeti sebe? “ Napominje da, iako je za sposobne ljude mala razlika vidjeti lutku s različitim bojama kože ili madežima, to djeci znači puno.

Stoga je odlučila promijeniti status quo. Radeći za stolom u blagovaonici, Amy izrađuje lutke koje izgledaju potpuno poput djece koja će se igrati s njima. Svaka lutka počinje kao jednostavan komad tkanine, a zatim se izrađuje po mjeri tako da izgleda kao dijete do kojeg će doći. Obično roditelji ili drugi skrbnici kupuju ove lutke za svoju djecu. U nekim slučajevima, ipak, ona uleti i besplatno im pošalje lutku. “To je toliko važno”, potvrđuje ona. “Ako uistinu želimo govoriti o cjelokupnom zdravlju djeteta, moramo promicati zdrav i pozitivan identitet.” Čak se udružila s dječjim bolnicama kako bi identificirala djecu koja bi zaista mogla imati koristi od lutku koja nalikuje njima. Novac koji prikupi prikupljanjem sredstava GoFundMe koristi se za materijal lutaka.

Snimka zaslona 2021-08-26 084307
Izvor: Screenshot Facebook

S vremenom je Amy uspjela svoju kampanju ‘A Doll Like Me’ pretvoriti u neprofitnu. Ona navodi: “Mnoga djeca nikada nisu imala priliku vidjeti njihova slatka lica odražena u lutki. Teško je djetetu reći da je lijepo, ali nikada se nećete vidjeti u nečemu što izgleda kao vi. Mislim da je lutka opipljiv način iskazivanja ljubaznosti.” Ako želite pokazati ljubaznost, možete posjetiti njezinu stranicu GoFundMe ovdje i donirajte.

Izvor: Scoop Upworthy

Komentari