Otkrijte tajnu longevityja na drugom Women’s Weekendu: Doktorica Željana Bolanča savjetuje kako osigurati dobar i zdrav izgled kože

165
Womens Weekend 2023

Možemo li živjeti duže i kvalitetnije? Ako promotrimo longevity, novi znanstveni pravac i trend, apsolutno možemo. Umjesto bijega od starenja, mnogi danas prepoznaju važnost održavanja balansa između tjelesnog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. To uključuje pažljiv odabir prehrane, redovitu tjelesnu aktivnost, kontrolu stresa i promicanje pozitivnih međuljudskih odnosa. Longevity zato nije samo puko produženje životnog vijeka, već i nastojanje za kvalitetnijim i ispunjenijim postojanjem.

Longevity je pojam koji sve češće čujemo, ali što on zapravo znači i koliko nam može pomoći da živimo zdravije, kvalitetnije i dulje, otkrijte na panelu “Longevity – kako živjeti duže i ljepše?” koji će održati na ovogodišnjem Women’s Weekendu od 7. do 10. ožujka u Rijeci.

Na panelu će sudjelovati nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender, mag. acup. Vesna Mudrinić, licencirana magistra akupunkture i osnivačica Satori Acupuncture te dr. sc. Željana Bolanča iz Poliklinike Bolanča koje sve okupljene upoznati s temom longevityja. Uoči gostovanja na Women’s Weekendu, doktorica Bolanča otkrila nam je više o longevityju, njegovom utjecaju na zdravlje kože i ljepotu te o tome što svatko od nas može učiniti da se osjeća i izgleda mlado.

“Pojam ‘longevity’ odnosi se na produženje životnog vijeka, ali na način da se istovremeno naglašava i kvaliteta života. Tu se referiramo na dodavanje godina životu, ali i životu godina. Temelji se na kvalitetnoj prehrani, redovitoj tjelovježbi, izbjegavanju konzumiranja alkohola i cigareta, dovoljnoj količini sna, pravilnom disanju te meditaciji (ili molitvi), sve kako bismo prevenirali bolesti koje skraćuju životni vijek i narušavaju kvalitetu života. Možda zvuči kao oksimoron, ali cilj je da umremo mladi u staroj životnoj dobi”, objasnila nam je doktorica Bolanča i dodala kako je longevity trend koji vidimo u svim aspektima života, a koji u Hrvatskoj još nije ni uzeo veliki zamah kakav je drugim zapadnim zemljama.

U posljednjem desetljeću, doživljaj starenja i koncept dugovječnosti doživjeli su značajnu transformaciju. Umjesto da se fokusiramo isključivo na zaustavljanje procesa starenja, sve više ljudi teži produženju životnog vijeka kroz održavanje kvalitete života, vitalnosti i zdravlja. Dugovječnost nije samo biološki fenomen, već je postala životni stil, trend koji oblikuje način na koji razmišljamo o starijem dobu.

“Ako su nam način života i medicina produljili životni vijek, onda vjerojatno želimo produljiti i dobar i zdrav izgled kože, a time i općeniti izgled. Ako izvana izgledate onako kako se i iznutra osjećate, sigurna sam da to vodi boljem samopouzdanju”, ističe doktorica Bolanča te dodaje kako je koža naš najveći organ, koji je istovremeno u cijelosti izložen vanjskim, ali i unutarnjim čimbenicima.

Najbolje se to primjećuje na koži lica. Ako je prekomjerno izlažemo UV zračenju, dimu cigareta ili drugim toksinima, značajno je oštećujemo i narušavamo joj kvalitetu. Takva koža puna je nepravilnih pigmentacija, beživotna, dehidrirana, bez sjaja, te je sklonija riziku nastanka svih vrsta tumora, pa i najmalignijeg – melanoma kože. Na takvoj koži ranije primjećujemo nastanak bora, jer s jedne strane dolazi do smanjenog stvaranja kolagena, a s druge strane bržeg propadanja postojećeg”, dodaje doktorica.

Longevity može pomoći i da stvorimo dobru beauty rutinu te zadržimo i održimo mladolik izgled kože. Doktorica Bolanča navodi da je ključno odabrati aktivne sastojke u optimalnim koncentracijama, ali da, kada govorimo o koži, uvijek vrijedi princip manje je više.

“Za jutarnju njegu preporučujem upotrebu vitamina C, niacinamida i hijalurona, uz obavezan SPF. Važno je napomenuti da nisu svi sastojci prikladni za svaki tip kože. Pravilnom raspodjelom aktivnih sastojaka u dnevnoj i večernjoj rutini, štitimo kožnu barijeru i postižemo najbolji izgled kože”, objašnjava doktorica i dodaje da kožna barijera igra ključnu ulogu kao prva linija obrane od štetnih sastojaka, te ju je važno očuvati.

Saznajte više o longevityju i drugim atraktivnim temama koje su dio programa drugog Women’s Weekenda i pridružite nam se od 7. do 10. ožujka u Muzeju suvremene i moderne umjetnosti i Art kvartu u Rijeci! Osigurajte svoje ulaznice na vrijeme, a cijeli program pronađite na linku. Sve informacije o Women’s Weekendu pratite na društvenim mrežama FB, IG i LinkedIn. Vidimo se u Rijeci!

O panelistima

Dr.sc. Željana Bolanča, dr. med

Poliklinika Bolanča

Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te je nakon toga upisala doktorski studij Biomedicina i zdravstvo te je 2019. obranila disertaciju. Pripravnički staž odradila je u KBC Sestre Milosrdnice, a nakon toga radila je u Solvay Pharmi i Solvay Pharmaceuticals. Od 2007. vraća se u KBC Sestre Milosrdnice u Kliniku za kožne i spolne bolesti. Polikliniku Bolanča otvorila je 2021. godine.

Autorica je mnogih stručnih publikacija, kolumnistica portala Estetica.hr, službeni trener za Juvederm dermalne filere i Vistabel za Alleran Aestetics za Hrvatsku te tajnica ogranka Zagreb Hrvatskog društva za dermatovenerologiju HLZ-a.

željana bolanča

mag. acup. Vesna Mudrinić

licencirana magistra akupunture i vlasnica ordinacije

SATORI ACUPUNCTURE

Rođena u Torontu, a odrasla u Zagrebu, nakon završenog Pravnog fakulteta u Zagrebu i rada kao odvjetnica u odvjetničkom društvu, ova zaljubljenica u istočnjačku medicinu odlučuje zaokrenuti svoju karijeru, te potpuno preokrenuti svoj život i poziv koji je izabrala.

Najprije pronalazi interes za osnovama kuhinje makrobiotike i shiatsu terapijom te završava Kushi Institute for Natural Healing u Massachusettsu, SAD.

Nakon mnogobrojnih seminara diljem Europe i vječne želje za učenjem, osvješćuje svoju strast prema tehnikama akupunkture. Pronalazi prednosti koje akupunktura pruža u smislu brzih i naprednijih rezultata kod tretiranja tegoba. Najprije završava fakultet u Amsterdamu Shenzhou Open University for Traditional Chinese Medicine.

Tada je vrlo brzo shvatila ozbiljnost i odgovornost u radu s ljudima te se odlučila tome ozbiljnije i u potpunosti posvetiti.

Svoj zanat višebrojnih i jedinstvenih stilova akupunkture dalje je unaprijedila u Americi na prestižnom fakultetu Tri-State College of Acupuncture u New Yorku (danas poznat pod imenom Pacific College of Oriental Medicine, Health and Science), gdje je završila magistarski studij i licenciranje u SAD-u u kojem je obuhvaćena i klasična zapadna medicina.

Nekadašnja odvjetnica u Zagrebu, shiatsu terapeut te makrobiotički savjetnik za nutricionizam, danas je uspješna licencirana magistra akupunkture koja je osnovala i otvorila prvu ordinaciju u Hrvatskoj posvećenoj akupunkturi – Satori Acupuncture.

Vesnina trenutna baza je u Zagrebu, ali dalje nastavlja tijekom godine raditi i odlaziti svojim pacijentima u New York te odnedavno i u Egipat.

vesna mudrinic

Izv. prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender,

klinički nutricionist

Izv.prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je 2005. godine na području biotehničkih znanosti. U naslovno zvanje izvanredne profesorice izabrana je 2018. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Direktorica je tvrtke Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, za konzalting u nutricionizmu i ujedno je zaposlena kao nutricionistkinja na KBC-u Zagreb na Odjelu za kliničku prehranu. Uže područje interesa joj je klinička prehrana i dijetoterapija bolesti probavnog sustava te nadomjesna primjena mikronutrijenata i drugih biološki aktivnih spojeva iz hrane. Predaje dijetoterapiju i kliničku prehranu na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i koautorica brojnih publiciranih znanstvenih radova, smjernica, knjiga i poglavlja u knjigama, udžbenicima i priručnicima. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva. Koordinatorica je i voditeljica javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Sudjelovala je kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u zemlji i inozemstvu.

Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND), te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, voditeljica sekcije za kliničku prehranu pri Hrvatskom gastroenterološkom društvu (HGD) i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN).

Darija Vranešić Bende

Komentari