OTKRIJTE EUROPU: Imate 18 godina i želite besplatno putovati? Evo kako to možete ostvariti!

240
Željeznicom po Europi

Inicijativa Europskog parlamenta kojom se želi omogućiti mladim ljudima da besplatno otkriju EU uskoro se ostvaruje.

Ako imate 18 godina, građanka ste, odnosno građanin Europe i želite otkriti države članice i europsku kulturu, iskoristite inicijativu “Otkrijte EU”.

Zahvaljujući prijedlogu tijekom Europskog događanja za mlade (EYE) i zalaganju zastupnika Europskog parlamenta, između 20 tisuća i 30 tisuća mladih starih 18 godina dobit će besplatnu kartu za putovanje Europom. Još više mladih imat će priliku iskoristiti inicijativu kasnije.

“Otkrijte EU”

Oko 15 tisuća mladih imat će priliku putovati između srpnja i rujna. Internetske prijave bit će otvorene od 12. do 26. lipnja, s tim da se druga runda prijava otvara malo kasnije u godini.

Prijaviti se u prvoj fazi mogu Europljani koji s 1. srpnjem 2018. imaju navršenih 18 godina. Sudionici mogu putovati najmanje jedan i najviše 30 dana u koliko god država članica žele.

Pokaz pokriva željeznicu, s tim da će se u ograničenom broju slučajeva moći koristiti i druge vrste prijevoza, primjerice, za mlade s poteškoćama ili pojedince koji moraju doputovati iz udaljenih područja.

Mrežne stranice Europskog portala za mlade i Facebook stranica sadržavat će sve potrebne informacije (online sredinom svibnja).

Podrška Europskog parlamenta

Europski parlament zalagao se za ideju besplatnih pokaza za mlade Europljane, glasujući tri puta o rezolucijama kojima se podržala inicijativa.

Zastupnici vjeruju da će inicijativa omogućiti mladima da otkriju raznolikost Europe, bolje razumiju jedni druge i nauče više o zajedničkoj povijesti.

Komentari