Opatija, Kastav, Krk, Novalja i Rab u konkurenciji za titulu najboljeg grada za život u Hrvatskoj

777
opatija

Dubrovnik, Pula, Samobor, Varaždin, Zagreb, Kastav Opatija, Poreč, Rovinj, Sveta Nedjelja, Biograd na Moru, Hvar, Krk, Novalja i Rab – ovogodišnji su finalisti ‘kategorije svih kategorija’ – kvalitete života u velikom izboru za Najbolji grad kojega šestu godinu zaredom provodi portal gradonacelnik.hr u suradnji sa Hanza mediom i agencijom IPSOS.

Grad Kastav drugi se put zaredom plasirao u finale kategorije svih kategorija, a status jednog od najboljih srednjih gradova za život u zemlji zaslužio je jer je, među ostalim, drugi po broju visoko obrazovanih stanovnika (svaka 3,58 osoba je visoko obrazovana), a  treći po udjelu poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima u kategoriji srednjih gradova (58,65 %). Također, u top je 10 po  udjelu izdvajanja za bruto plaće u ukupnim rashodima i izdacima u kategoriji srednjih gradova (16,18 % proračuna).

Drugu godinu zaredom u finale, među najbolje i najpoželjnije gradove za život plasirala se i Opatija. Ove godine je tu jer je prva po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji srednjih gradova (4,72 djece po odgojitelju), četvrta po  prosječnom broju zaposlenih na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji srednjih gradova (392,32 zaposlenih na 1000 stanovnika) i  po izdvajanjima za zaštitu okoliša u proračunu u kategoriji srednjih gradova (11,11% proračuna). Također, u top 5 je po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (84,95 kuna po stanovniku), a u top 10 po izdvajanjima za kulturu u proračunu u kategoriji srednjih gradova (8,53% proračuna).

Nakon što je dvaput osvajao titulu najboljeg malog grada za život u zemlji, Krk je ponovo u finalu. Ove godine to je zato što je, među ostalim, četvrti po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu u kategoriji malih gradova (32,37 % proračuna) i po prosječnom dohotku po stanovniku u kategoriji malih gradova (35240,9 kuna po stanovniku), peti po broju obrtnika na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji malih gradova (67,34 obrtnika na 1000 stanovnika) i prvi po Indexu općeg kretanja stanovništva u kategoriji malih gradova (107,89%).

Drugu godinu zaredom Novalja je, pak, finale izborila jer je prva po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji malih gradova (9062,5 kuna po stanovniku), četvrta po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji malih gradova (127,85 kuna po stanovniku), a u top 10 je i po iznosu porodiljine naknade po novorođenom u kategoriji malih gradova (6792 kuna po novorođenom) te po izdvajanjima za gospodarenje otpadom u proračunu u kategoriji malih gradova (6,26% proračuna).

I na kraju, Rab svoju dvostruku titulu najboljeg malog grada za život u zemlji brani jer je prvi po efikasnosti gradske uprave/ prosjek ukupnih prihoda grada po zaposlenome  u kategoriji malih gradova (2066167,16 kuna po zaposlenom) i po bruto plaći po zaposlenom u kategoriji malih gradova (274209,48 kuna po zaposlenom). U top 10 je po udjelu poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima u kategoriji malih gradova (44,89 %), četvrti je po broju obrtnika na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji malih gradova (78,76 obrtnika na 1000 stanovnika) i treći po izdvajanjima za zaštitu okoliša u proračunu u kategoriji malih gradova (13,54% proračuna), donosi gradonacelnik.hr.

Komentari