Odjeća vam zaudara na vlagu kada je sušite unutra? Isprobajte četiri savjeta stručnjaka da to spriječite

101
sušenje rublja

Pranje višestrukog punjenja rublja ne samo da može biti dugotrajan posao, već će također može povećati račune za energiju tijekom tekuće energetske krize. Međutim, vašu svježe opranu odjeću može mučiti izrazit smrad vlage. Stručnjaci za čišćenje podijelili su zašto odjeća miriše na vlagu i kako spriječiti taj problem kada je sušite u zatvorenom prostoru.

Dakle, zbog čega odjeća smrdi na vlagu?

Bez obzira na to koliko je jak miris omekšivača koji se koristi, miris vlage je uzrokovan zarobljenom vlagom u odjeći. Ako nakon sušenja ostane malo vlage, odjeća će mirisati vlažno čak i kada se na kraju potpuno osuši. Miris će se posebno osjetiti ako odjeću složite i stavite u ladicu ili ormar dok je još vlažna. Ostavljanje mokre odjeće u perilici predugo također može odjeću učiniti smrdljivom osobito ako se radi o crnoj odjeći, smatra Nicky Ellis, stručnjakinja za čišćenje u Clean House Fastu. Rekla je: “Isto vrijedi i ako ostavite mokru odjeću u sušilici, a niste je uključili. Vlaga i zatvoreni prostor recept su za pljesniv miris.”

Još jedan čest uzrok smrada vlažne odjeće je sušenje iste u maloj slabo prozračenoj prostoriji. Nicky je objasnila: “Bilo da koristite držač za odjeću ili grijani klima uređaj, važno je da soba ima dobru ventilaciju. Ako je u zraku previše vlage, vaša odjeća daje miris na plijesan. Stručnjaci za pranje rublja podijelili su četiri savjeta za održavanje svježeg mirisa odjeće kada se suši u zatvorenom prostoru.

1. Odmah stavite na pranje i sušenje vlažnu odjeću

Jednom kada vlasnici kuća uđu u rutinu vješanja odjeće da se osuši čim završi u perilici rublja, skoro da uđu u autopilot kada završi s centrifugom. Stručnjak za In The Wash rekao je: “Nešto što ljudi često zaboravljaju je da odjeća koja je već vlažna prije odlaska u perilicu treba istu ljubav. Na primjer, kupaći kostimi, ručnici ili trenirka koju ste jučer nosili na kiši. Treba ih odmah oprati.” Kako biste se riješili mirisa vlage, odjeću treba oprati što je brže moguće. To će također pomoći u sprječavanju mogućih mrlja.

2. Koristite odvlaživač zraka

Budući da je loša ventilacija čest uzrok mirisa odjeće, vlasnici domova trebali bi koristiti odvlaživač jer će on ukloniti višak vlage iz zraka, što će znatno olakšati sušenje rublja, tvrde stručnjaci Clean and Tidy Livinga. Objasnili su: “Također učinkovito sprječava pojavu plijesni što je puno bolje za naše zdravlje. Odvlaživači zraka dolaze u različitim kapacitetima. Mislimo da je bolje odabrati najveću veličinu koja odgovara vašem prostoru i budžetu, kako biste izbjegli stalno pražnjenje spremnika za vodu.” Za one koji ne žele trošiti novac na odvlaživač zraka, mogu samo otvoriti prozor kako bi poboljšali ventilaciju. To će osigurati da se vodena para ne zadržava u prostoriji.

3. Smanjite količinu odjeće u perilici

Uz sve veće račune za energiju, može biti primamljivo pokušati oprati svo rublje odjednom. Međutim, pretrpavanje stroja može dovesti do neučinkovitog čišćenja i zastrašujućeg mirisa vlage. Bekov stručnjak je rekao: “Prepuna perilice rublja može ostaviti vašu odjeću vlažnijom kad je izvadite, što značajno produžuje vrijeme sušenja. Kako biste se borili protiv toga, pazite da ne premašite naznačeni kapacitet svoje perilice.”

4. Operite odjeću toplom vodom i octom

Ako odjeća već miriše na vlagu, bijeli ocat će vas riješiti tih mirisa. Stručnjaci na Clean and Tidy Living rekli su: “Često nam govore da rublje peremo u hladnoj vodi jer tako štedimo struju, ali ono o čemu često ne razmišljamo je učinak koji to može imati na bakterije koje žive u našem rublju. Ako odjeća već miriše na vlagu, bijeli ocat će pomoći u rješavanju tog problema.”

Također, provjerite naljepnicu za održavanje i perite na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač, kako biste uklonili neugodne mirise.

Izvor: Express

L.B.

Komentari