Odgađa se ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena

162

Za manje od 30 dana građani Europske unije pomjerit će svoje satove za sat vremena unazad jer tada počinje “zimsko vrijeme”, kao što su to učinili krajem ožujka kada se prelazilo na ljetno računanje vremena.

To se nije trebalo dogoditi ove godine da su države članice Europske unije postupile u sladu s preporukom Europske komisije, koju je usvojio i Europski parlament.

Glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keersmaecker odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista ponovio je kako Komisija nije odustala od tog cilja te podsjetio da je predmet sada na stolu država članica u Vijeću.

“Ponovit ću ono što sam rekao prije šest mjeseci, a tada sam rekao isto kao šest mjeseci prije toga, a to je da je Europska komisija predložila 2018. ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Taj prijedlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Europskim parlamentom i javnim konzultacijama. Lopta je sada u rukama država članica koje trebaju usuglasiti zajedničko stajalište”, rekao je.

Očito da države članice ne pokazuju interes za ovu preporuku čiji je idejni začetnik bio bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Još uvijek niti jedna država članica nije obavijestila Europsku komisiju da namjerava provesti tu preporuku.

Da članice EU, koje su se u međuvremenu našle s većim izazovom – koronavirusom, trenutačno nemaju volju provoditi odluku o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena potvrdio je i hrvatski ministar prometa Oleg Butković. Naime, upravo su ministarstva prometa država članica dobila zadatak uskladiti tu odluku prije njezinog donošenja.

“To trenutačno nije na dnevnom redu EU i o tome se trenutačno ne razgovara. Kad dođe vrijeme za to Hrvatska će iznijeti svoj stav, a to je da se zalažemo za ljetno računanje vremena,” potvrdio je Butković, a javlja Jutarnji.hr.

L.B.

Komentari