Od Pretty Little Liars do Stranger Things: Nova studija otkriva najbolji (i najgori) fiktivni grad u kojem se može živjeti

37

Televizija je mnogima od nas pružila prijeko potreban eskapizam tijekom posljednjih godinu dana. Od kultnih američkih drama do voljenih domaćih sapunica, često smo se izgubili u izmišljenim svjetovima poput mankunijskog predgrađa Weatherfield u ‘Coronation Streetu’, imućnog Rosewooda iz ‘Pretty Little Liars’ ili nekoć uspavanog ruralnog grada Hawkins, Indiana iz Netflixova smash hita “Stranger Things”.

No da su stvarni, u kojem bi od tih poznatih izmišljenih gradova bilo najbolje i najgore živjeti? MrQ je proučavao 20 najpoznatijih televizijskih emisija smještenih u izmišljenim gradovima kako bi otkrio odgovor.

Analizirajući tisuće epizoda, istraživanje je gledalo prosječne stope kriminala, plaće, trgovinu i kulturu u svakom izmišljenom mjestu. Odatle je dodijeljen numerički rezultat na temelju njihovog učinka u svakoj kategoriji i pomoću prosjeka određeno koji su zapravo najbolji i najgori TV gradovi u kojima treba živjeti.

Midsomer je na dnu liste, odnosno to je najgori izmišljeni grad s niskim plaćama, malo kulture i vrlo visokom stopom smrtnosti. Studija otkriva da je izmišljeni engleski okrug Midsomer iz kriminalističke drame ITV-a ‘Midsomer Murders’ najgore mjesto za život. Živopisni Midsomer neobično je sklon jezivim serijskim ubojstvima, što znači da je u 128 epizoda emisije ubijeno 27,4% njegovih likova.

serije

To ipak nije bio jedini razlog za svrstavanje Midsomera na dno studije; nedostaje mu i kultura, trgovine, hoteli i pubovi koji bi pružili predah od krvoprolića. Nadalje, MrQ je otkrio da bi prosječna plaća Midsomerovih likova bila niskih 27.000 funti na temelju stvarnih prihoda.

Među najgorih 5 fiktivnih gradova nalaze se:

Grad

Kultura

Prosječna plaća

% ubijenih likova

1

Midsomer
‘Midsomer Murders’

6

£27,397.32

27.47%

2

Sunnydale
‘Buffy The Vampire Slayer’

51

£49,868.54

26.80%

3

Twin Peaks
‘Twin Peaks’

32

£53,198.30

15.36%

4

Springfield
‘The Simpsons’

32

£17,941.14

12.11%

5

Walford
‘EastEners’

19

£39,474.00

4.56%

Rosewood iz ‘Pretty Little Liars’ nalazi se na prvom mjestu po kriterijima dobre kulture i najviših prosječnih plaća. Rosewood, mjesto radnje tinejdžerske drame ‘Pretty Little Liars’ vrijedne gledanja, otkriven je kao najbolji izmišljeni grad u kojem se može dobro živjeti.

Analiza prosječne plaće njegovih likova otkrila je da stanovnici Rosewooda u ovom bogatom predgrađu Pennsylvanije zarađuju u prosjeku 145.000 funti godišnje. U međuvremenu je tijekom emisije ubijeno relativno niskih 4,2% likova, a kulturna mjesta, poput Apple Rose Grille i hotela The Radley, čine ga savršenim mjestom za odmor.

Top 5 fiktivnih gradova su:

Grad

Kultura

Prosjećna plaća

Postotak ubijenih likova

1

Rosewood
‘Pretty Little Liars’

26

£144,645

4.23%

2

South Park
‘South Park’

229

£28,937.28

13.55%

3

Pawnee
‘Parks and Recreation’

33

£20,018.81

0.64%

4

Weatherfield
‘Coronation Street’

62

£33,237.00

3.85%

5

Stars Hollow
‘Gilmore Girls’

42

£26,000.00

6.62%

Šarmantna engleska županija Midsomer ujedno je i glavni grad ubojstava, pobijedivši vampirima napadnut Sunnydale iz serije “Buffy”

Otkriveno je da je Midsomer najopasniji grad sa stopom ubojstava od 27,4%, no nedaleko iza njega je Sunnydale iz ‘Buffy The Vampire Slayer. Smješteno na vrhu Hellmouth-a, prolaza između Zemlje i raznih demonskih područja, 26,8% njegovih stanovnika srelo je “grizli sudbinu” za vrijeme svog boravka u zraku.

Međutim, najsigurniji grad na  zemlji je Stars Hollow iz “Gilmore Girls’s” sa samo 0,5% stanovnika koji su ubijeni u ovoj komediji. Prati ga pozorno Pawnee, Indiana iz komedije ‘Parks And Recreation’ s Amy Poehler, u kojoj je tijekom radnje serije stradalo samo 0,6% njezinih stanovnika.

Rosewood Pretty Little Liars okrunio je najbogatiji TV grad s prosječnom plaćom od 200 tisuća dolara, dok stanovnici Springfielda očekuju kući odnijeti samo 25 tisuća dolara godišnje.

Grad Rosewood iz srednje klase, Pennsylvania, u kojem se održava radnja ‘Pretty Little Liars’, može se pohvaliti najvišom prosječnom plaćom fiktivnih gradova koji su proučavani.

Na dnu popisa nalazi se Springfield iz filma ‘The Simpsons’. Osim rezidentnog milijardera g. Burnsa, veći dio stanovnika Springfielda kući donosi i niske godišnje prihode. Prosječni stanovnik Springfielda zaradit će samo 25.000 USD (ili 18.000 £) svake godine. Zanimljivo je da Homer Simpson ovo čini jednim od gradova s ​​najvećom zaradom s 60.000 USD (43.000 £) godišnje.

Titularni planinski grad South Park kulturna je prijestolnica TV zemlje s preko 200 značajnih spotova. Gorski grad South Park je najkulturniji fiktivni grad u kojem se živjelo. Tijekom 23 sezone u crtiću je prikazano preko 200 različitih ustanova, uključujući teretane, noćne klubove, restorane, odmarališta i mnogi drugi.

Savvas Fellas, generalni direktor MrQ-a, rekao je: “Svima nam je prijeko potreban odmor od stvarnosti tijekom prošle godine i nije iznenađenje da su mnogi od nas taj bijeg pronašli u TV emisijama. Bilo da se radi o ponovnom posjetu poznatom miljeniku ili prekomjernom gledanju najnovije Netflixove serije, televizija je puno olakšala suočavanje s pandemijskim životom. Međutim, ovo nas je natjeralo da se zapitamo: kako bi zapravo bilo živjeti na mnogim tim izmišljenim mjestima koja smo upoznali na TV-u?” Naša zabavna studija pronašla je iznenađujuće rezultate zbog kojih bi neki obožavatelji mogli preispitati kako se osjećaju prema svojim omiljenim TV gradovima. “

Komentari