Od danas u Francuskoj besplatna kontracepcija za žene od 18 do 25 godina

136
kontracepcija

Besplatna kontracepcija za sve žene mlađe od 25 godina bit će dostupna u Francuskoj od subote. Francuska time proširuje shemu usmjerenu na mlađe od 18 godina kako bi se osiguralo da mlade žene ne prestanu uzimati kontracepciju jer si je ne mogu priuštiti.

Shema, koja bi mogla koristiti tri milijuna žena, pokriva pilule, spirale, kontracepcijske flastere i druge metode sastavljene od steroidnih hormona. Nekoliko europskih zemalja, uključujući Belgiju, Njemačku, Nizozemsku i Norvešku također je učinilo kontracepciju besplatnom za tinejdžere. Britanija čini nekoliko oblika kontracepcije besplatnim za sve.

Francuska je u rujnu najavila besplatnu kontracepciju za žene mlađe od 25 godina, rekavši da su istraživanja pokazala pad u korištenju kontracepcije uglavnom iz financijskih razloga. Ovaj potez dio je niza mjera koje je poduzela vlada predsjednika Emmanuela Macrona za jačanje prava žena i ublažavanje siromaštva mladih.

Između 18 i 25 godina, žene su vrlo ranjive jer gube mnoga prava u odnosu na vrijeme kada su bile maloljetne i ekonomski su vrlo nesigurne”, rekla je glasnogovornica Louise Delavier za AFP.

No Leslie Fonquerne, sociologinja specijalizirana za rodna pitanja smatra da “ova mjera ni na koji način ne rješava neravnotežu između žena i muškaraca kada je kontracepcija posrijedi”.

Slično razmišlja i Sarah Durocher, dopredsjednica pokreta za planiranje obitelji koja se zalaže za “seksualni odgoj za sve spolove”. “Seksualni odgoj je ključ koji omogućuje ljudima da saznaju svoja prava i da znaju gdje ih mogu ostvariti, bilo da se radi o pitanjima vezanim za kontracepciju, za pobačaj ili nasilje.”

“Premda neki oblik kontracepcije u europskim državama koristi gotovo 60 posto žena u fertilnoj dobi, 35 posto trudnoća u Europi se smatra neplaniranima”, ističu predstavnici Foruma.

U nekim razvijenim zemljama besplatna kontracepcija koju su žene osvojile nakon desetljeća kampanje ponovno je na udaru vjerske desnice. U Sjedinjenim Američkim Državama, zdravstvena reforma bivšeg predsjednika Baracka Obame, poznata kao Obamacare, omogućila je većini osoba sa zdravstvenim osiguranjem besplatan pristup kontracepciji. No, njegov nasljednik Donald Trump ukinuo je tu mjeru, dopuštajući poslodavcima da odustanu od osiguravanja zaštite od kontracepcije na vjerskoj osnovi – odluku koju je potvrdio Vrhovni sud 2020. godine.

Poljska konzervativna vlada također je ograničila pristup hitnoj kontracepciji u sklopu svog rata protiv kontracepcije. Za Jocelyne Adriant-Mebtoul, predsjednicu francuske Koordinacije europskoga ženskog lobija, “razlike između zemalja mogu se objasniti postojanjem konzervativnih pokreta koji su vrlo organizirani na globalnoj razini. Određen broj europskih zemalja koje su protiv pobačaja istodobno je i protiv kontracepcije. Njihova se stajališta temelje na vjerskoj osnovi i viziji po kojoj je jedina ženina uloga rađanje djece”, rekla je AFP-u.

Izvor: France24

L.B.

Komentari