Lincoln je jednom prilikom rekao: “Problem s internetskim savjetima je da ne možete uvijek ovisiti o njihovoj točnosti.” Mi se u potpunosti slažemo i zato donosimo provjerenu listu sastojaka i upute za prirodno bojanje jaja!
Rozo jaje
2 šalice vode + 2 šalice oguljene i narezane repe + vinski ocat (1 žlica po šalici tekućine koja je ostala nakon što ste prokuhali usitnjenu repu i vodu)
Narančasto jaje
2 šalice ljuski žutog luka + dovoljno vode da prekrije ljuske za cca 2cm + vinski ocat (1 žlica po šalici tekućine koja je ostala nakon što ste prokuhali ljuske luka i vodu)
Žuto jaje
2 šalice vode + 1 žlica kurkume + 2 žlice vinskog octa
Zeleno/Plavo jaje
2 šalice narezanog crvenog kupusa + dovoljno vode da prekrije kupus za cca 2cm + vinski ocat (1 žlica po šalici tekućine koja je ostala nakon što ste prokuhali kupus i vodu)
Upute za pripremu:
- Smjesu prokuhajte i zatim smanjite jačinu i pustite smjesu poklopljenu od 15-60 minuta dok smjesa ne poprimi željenu boju.
- Imajte na umu da će krajnji rezultat boje na jajima biti svjetliji nego smjesa, stoga ju pustite do poprimi nekoliko nijansi tamniju boju nego željeni rezultat na jajetu.
- Zatim pustite smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Procijedite smjesu u zdjelu i dodajte 1 žlicu octa za svaku šalicu tekućine koju ste dobili.
- Umočite vaša jaja i stavite ih u frižider dok se ne postigne željena boja.
- Obojena jaja mat su boje. Kako bi postala sjajna blazimicu lagano natopite uljem i premažite ih.
Uživajte u duginim bojama vaših uskršnjih jaja!
Komentari