Objavljene nikad viđene snimke Titanica! Vidi se čak i serijski broj na jednom od propelera!

413

Prvo digitalno skeniranje Titanica u punoj veličini, koji leži 3.800 m dubine u Atlantiku, napravljeno je pomoću kartiranja dubokog mora.

Ono omogućuje jedinstveni 3D prikaz cijelog broda. Nadamo se da će ovo baciti novo svjetlo na ono što se točno dogodilo brodu koji je potonuo 1912.

“Još uvijek postoje pitanja, osnovna pitanja, na koja treba odgovoriti o brodu”, rekao je Parks Stephenson, analitičar Titanica, za BBC News.

Rekao je da je model “jedan od prvih velikih koraka u usmjeravanju priče o Titanicu prema istraživanju utemeljenom na dokazima – a ne nagađanjima”.

Titanic je opsežno istražen otkako je olupina otkrivena 1985.

Ali toliko je golem da nam u mraku dubine kamere mogu pokazati samo primamljive snimke broda u raspadanju – nikad cijelog. Nova snimka prikazuje olupinu u cijelosti, otkrivajući potpuni pogled na Titanic. Sastoji se od dva dijela, pramca i krmom udaljenom oko 800 m. Ogromno polje krhotina okružuje potopljeni brod.

Skeniranje su u ljeto 2022. proveli Magellan Ltd, tvrtka za kartiranje dubina, i Atlantic Productions, koji snimaju dokumentarac o projektu.

Podmornice, kojima je daljinski upravljao tim na specijaliziranom brodu, provele su više od 200 sati istražujući olupinu uzduž i poprijeko. Snimili su više od 700.000 slika iz svakog kuta, stvarajući točnu 3D rekonstrukciju.

Gerhard Seiffert iz Magellana, koji je vodio planiranje ekspedicije, rekao je da je to najveći projekt podvodnog skeniranja koji je ikada proveo.

“Dubina, gotovo 4000 metara, predstavlja izazov, a na tom mjestu također postoje struje – i ne smijemo ništa dirati kako ne bismo oštetili olupinu”, objasnio je. “A drugi izazov je da morate mapirati svaki kvadratni centimetar – čak i nezanimljive dijelove, kao što je na polju krhotina, morate mapirati blato.”

Skeniranje pokazuje i veličinu broda, kao i neke sitne detalje, poput serijskog broja na jednom od propelera.

Pramac, sada prekriven stalaktitima od hrđe, još uvijek je odmah prepoznatljiv čak i 100 godina nakon što je brod izgubljen. Na vrhu se nalazi paluba za čamce, gdje zjapeća rupa pruža pogled u prazninu gdje su nekoć stajale velike stepenice.

Međutim, krma je kaotična zbrka metala. Ovaj dio broda se urušio kada se uvukao u morsko dno. U okolnom polju krhotina razbacani su predmeti, uključujući raskošne metalne predmete s broda, kipove i neotvorene boce šampanjca. Tu su i osobne stvari, uključujući desetke cipela koje leže na talogu.

Parks Stephenson, koji je godinama proučavao Titanic, rekao je da je bio “oduševljen” kada je prvi put vidio snimke.

“Omogućuje vam da vidite olupinu onako kako je nikada ne možete vidjeti iz podmornice. Možete je vidjeti u kontekstu i perspektivi. A ono što vam sada pokazuje je pravo stanje olupine.”

Rekao je da bi proučavanje skenova moglo ponuditi novi uvid u ono što se dogodilo s Titanicom te kobne noći 1912. godine.

“Stvarno ne razumijemo karakter sudara s santom leda. Ne znamo čak ni je li ga udarila uz desni bok, kao što se prikazuje u svim filmovima.” Proučavanje krme, dodao je, moglo bi otkriti mehaniku kako je brod udario u morsko dno.

More uzima danak na olupini, mikrobi je izjedaju, a dijelovi se raspadaju. Povjesničari su itekako svjesni da vrijeme istječe za potpuno razumijevanje pomorske katastrofe.

Ali skeniranje sada zamrzava olupinu u vremenu i omogućit će stručnjacima da proniknu u svaki sitni detalj. Nadamo se da će Titanic ipak odati svoje tajne.

Izvor: BBC

Komentari