Novi naslov Studija TiM iz Rijeke, Katarina Solomun: Tajni život Lene Car

26
Izdavačka kuća Studio TiM iz Rijeke objavila je novi roman Katarine Solomun naslova Tajni život Lene Car. Radi se o četvrtom naslovu za mlade ove riječke autorice koji tematizira specifičnosti današnjeg odrastanja, suočavanja sa stvarnošću, ljubavi, novim brigama, adolescencijom izmijenjenom odnosu s roditeljima, ali i cjelokupnom društvenom trenutku s njegovim ljepšim i ružnijim stranama, ovaj put uz zrnce (pa makar izmaštane) magije.

Tajni život Lene Car priča je o jednoj posve neobičnoj 14-godišnjakinji koja se s roditeljima iz Zagreba vraća u Rijeku. Usamljena i bez prijatelja, postaje laka meta razrednih bullera. Kako bi nekako osmislila dane, osim što doslovno guta knjige, Lena u večernjim zimskim satima promatra susjede (student, dva umirovljenika, jako fancy bračni par i jedan čudan lik koji je sve samo ne čudan) koji žive u zgradi preko puta, skrivena u tami svoje sobe. No, onda se dogodi nešto jako neobično. Naime, na Dan mrtvih Lena je upalila tri svijeće i pritom nije ni slutila koga je dozvala u svoj život. Stvari su se počele neobjašnjivo mijenjati…

Knjiga je popraćena i pogovorom o stvaralaštvu Katarine Solomun naslova Riječko odrastanje ili nadahnjujuće knjige za mlade Tamare Modrić Zagorac alias Katarine Solomun koji potpisuje dr. sc. Danijela Bačić-Karković.
Katarina Solomun rođena je u Rijeci 1976. godine. Završila je Filozofski fakultet. Objavila je zbirku vintage kulinarskih priča Slatki dobar tek (Studio TiM, 2008.). Godine 2017. izlazi njezin young-adult roman Stavit ću te na Facebook! (Studio TiM), koji je prethodno objavljivala na svom blogu, a koji je premašio čitanost od 20.000. Uvršten je i na Listu dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje u 2017. prema preporuci Hrvatskog knjižničarskog društva. Nakon objavljivanja u ukrajinskom književnom časopisu TextOver, 2019. izdavačka kuća Ridna mova objavila je roman u cijelosti na ukrajinskom jeziku, u prijevodu Volodymyra Krynytskog. Dvije godine kasnije izdavačka kuća Studio TiM objavila je njezin novi young-adult roman Od Zemlje do Mjeseca (i natrag). Jesmo li još uvijek prijateljice? njezin je treći žanrovski roman objavljen 2020. godine. U slobodno vrijeme bavi se čitanjem i pisanjem, uz obaveznu šalicu kave, bilo koje (iako, ako već treba birati, odluka je uvijek Nes cafe s okusom čokolade). Živi (i radi) u Rijeci sa suprugom i sinom.
L.B.

Komentari