Novi nacrt zakona u Španjolskoj: ženama s bolnim menstruacijama tri dana bolovanja

39

Španjolska planira uvesti liječnički dopust za žene koje pate od jakih menstrualnih bolova, navode mediji. Nacrt zakona kaže da bi žene mogle imati tri dana dopusta mjesečno – u nekim okolnostima produženo na pet.

No političari su upozorili da se na nacrtu – koji je procurio u španjolske medije – još uvijek radi. Ako bude usvojen, to bi bilo prvo takvo zakonsko pravo u Europi. Samo nekoliko zemalja diljem svijeta ima takvo zakonodavstvo.

Španjolsko zakonodavstvo dio je mnogo šire reforme reproduktivnog zdravlja koja će uključivati ​​izmjene zakona o pobačaju u zemlji.

Mediji koji su vidjeli dijelove zakona izvještavaju da bi on trebao biti predstavljen vladi početkom sljedećeg tjedna. Trodnevno bolovanje za bolna menstrualna razdoblja bit će dopušteno uz liječničku napomenu, navodi se u nacrtu, a potencijalno se može produžiti na pet na privremenoj osnovi za posebno intenzivne ili onesposobljajuće bolove.

Ali čini se da se zakon neće odnositi na one koji pate od blage nelagode.

Nacrt također uključuje produženi plaćeni porodiljni dopust prije poroda i izmjene zakona o pobačaju koje je ranije ove godine iznijela ministrica ravnopravnosti Irene Montero.Predloženi zakon također će uključivati ​​stroža pravila o surogat majčinstvu, koje je zabranjeno u Španjolskoj.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari