Nove droge lako dostupne

278

Droga

Činjenica je nažalost da su droge danas postale prava pošast koja je svima i svugdje vrlo lako i nerijetko jeftino dostupna. S obzirom na nedavni nesretni događaj, u Hrvatskoj je pokrenuta lavina upravo o ovoj tematici. Dok se prije govorilo samo o kokainu, heroinu ili ecstasyu, danas se opasne droge mogu pronaći u proizvodima koji su deklarirani kao osvježivači zraka, soli za kupanje ili gnojivo za biljke.

“Problem je što niti mi, niti djeca, ne znamo što se krije u tim smotuljcima. U njima su različite biljne prerađevine koje su prskane nekom nepoznatom kemijskom tvari. Spojevi uglavnom dolaze iz Kine odnosno Azije, ali sam kemijski sastav ne znamo. Kada se supstanca stavi na zabranjenu listu onda se prskaju drugom molekulom odnosno supstancom. U Hrvatskoj imamo dobre zakone. U školama bi se uskoro trebao provoditi modul prevencije ovisnosti. Treba napraviti iskorak spram roditelja da budu spremni na probleme koje današnje odrastanje mladeži nosi, kazala je u emisiji HRT-a Otvoreno dr. med. spec. psih. Mirjana Orban.keep-calm-and-just-say-no
Mr. Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, upozorio je da na tržište stalno stižu nove droge.

“Ovo je aspekt pitanja tretmana zloporabe opojnih droga. U mnogim aspektima tog sustava smo na visokoj zapadnoj razini. Rješenje je da se liste psihoaktivnih supstanci brže ažuriraju i tako se oteža posao osobama koje koriste sivu zonu i legalno prodaju takve tvari. Sve te supstance su opojne droge. Neke od droga su stalne opasnosti. Također se na tržište pokušava izbaciti nove droge, one se kratko zadržavaju. Tu se zapravo radi o hitnom, internističkom djelovanju jer je to zapravo trovanje. To su toksini koji trenutačno truju one koji ih koriste. Teško će netko postati ovisnik jer su to supstance koje stvaraju trenutačno lošu kliničku sliku”, dr mr. spec. psih. Robert Torre, KBC “Sestre Milosrdnice.

 

Danas.hr/HRT

 

Komentari