Nosaču za laptop obitelji Surian srebrna medalja

587

Savez inovatora Primorsko goranske županije tradicionalno sudjeluje na Svjetskom sajmu inovatora. Priliku da prezentiraju svoja rješenja u Moskvi na Arhimedu 2012., dobili su tako svi iz naše županije čiji su se prošlogodišnji radovi istakli po svojoj inventivnosti i spremnosti za tržište.

U sklopu Arhimeda 2012. u Moskvi je održana posebno značajna prezentacija hrvatskih inovacija na tzv. Danu hrvatskih izlagača gdje su razmijenjena iskustava u promicanju inovatorskog rada s partnerskim organizacijama inovatora iz Ruske Federacije, te Rumunjske, Irana, Poljske, Moldavije, Ukrajine i dr. kao i dodatna promidžba hrvatskih izložaka za ruske medije. Ove godine na Arhimedu je prikazano ukupno 1057 inovacija iz 46 regiona RF i 18 zemalja. Teme su iz oblasti strojogradnje, IT, biotehnologije, transporta, proizvodnje različitih materijala, proizvodnja medicinskih naprava, dobivanje nafte i plina, sigurnost ljudi i objekata, metode sprječavanja zagađenja i očuvanje prirode.

U pripremi ove izložbe posebno se istaknuo rad obitelji Surian. Otac Giorgio, sin Giorgio i kćer, Leonora nagrađeni su za svoju originalnu ideju nosača za lap top. Ideja je okrunjena srebrnom medaljom na ovoj prestižnoj izložbi. Iako nisu sudjelovali na prezentaciji u Moskvi, gdje se ovogodišnja izložba odvijala, Suriani su itekako sretni i uzbuđeni zbog osvojenog priznanja. „Ideja se, kaže Leonora, izrodila sasvim slučajno. Upoznata sa štetnim zračenjem lap topa, znala sam upozoravati svoje da ga ne stavljaju direktno na tijelo, i uz očevu i bratovu izradu, zamisao je poprimila stvarne konture.“ Tipkanje na lap topu i surfanje Internetom tako se uz pomoć ovog izuma može odvijati i stojećki

Pošto je u zgradi gdje žive smješten Savez inovatora, bilo je praktično i zgodno podijeliti s njima plod obiteljske kreativne radionice, koji se pretvorio u puno više od toga.  Prototip nosača treba još estetski doraditi, a da li će patent obitelji Surian, donijeti i materijalno zadovoljstvo, tek treba vidjeti. Čestitke Surianima, a posebice Leonori kojoj se ova nagrada savršeno uklopila u priču oko promocije zbirke „Vic je što sam plava“. Stereotipima usprkos, poznata riječka plavuša upisala se na prestižnu listu svjetskih inovatora.

Maša Delić

Komentari