Norveška će uvesti zakon kojim se od influencera zahtijeva da na društvenim mrežama jasno naglase retuširane fotografije

133

Prema novim propisima norveškog Ministarstva za djecu i obiteljska pitanja, retuširane fotografije na društvenim mrežama moraju biti jasno označene kao takve, kako bi se suzbio nerealni ideal ljepote.

Početkom ovog mjeseca – sa 72 glasa za promjenu, nasuprot 15 protiv – zakon je usvojen i zahtijevat će da fotografije na kojima su promijenjene veličina tijela, oblik ili koža subjekta, bilo prije ili nakon snimanja fotografije, nose oznaku koju je dizajniralo vladino ministarstvo. Primjeri zahvaćenih izmjena uključuju uređene linije struka, povećane usne i izmanipulirane mišiće.

Zakon će utjecati samo na oglase ili fotografije koji se koriste u promotivne svrhe. Međutim, to uključuje fotografije koje su podijelili influenceri i poznate osobe – na društvenim mrežama, uključujući Instagram, TikTok, Facebook, Snapchat i Twitter – ako od postova “prime bilo kakvu uplatu ili druge pogodnosti”.

Očito je da je internet dugo raspravljao o učinku tehnologije poput filtara i facetuninga na standarde ljepote. Prije toga, Getty Imagesa je zabranio fotografije retuširanih modela iz svoje baze podataka fotografija. Francuska je također uvela zakonodavstvo koje zahtijeva da modni časopisi deklariraju retuširane slike još 2017. godine.

Izvor: Dazed Digital

Komentari