Nogomet iz drukčije perspektive

876

Nogomet smatram najrasprostranjenijim sportom koji iz dana u dan ima sve više gledatelja. Ima poprilično jednostavna pravila, nema puno opreme i može se igrati više-manje na svakom ravnom terenu. Upravo zbog tih nekoliko stvari, smatram da je globalizacijom postao toliko praćen sport. Kolike se samo milijarde vrte oko tih dvadesetak igrača na terenu koji trče za jednom loptom.

Posljednje svjetsko prvenstvo održano je u Južnoj Africi gdje se očekivalo kako će tako velika manifestacija donijeti popularnost i mnoštvo novaca. Međutim, to se nije dogodilo. Zaradili su gotovo duplo manje novaca od planiranog. Izgradili su super moderne stadione koji sada zjape prazni, a zbog visoke tehnologije potrebno je mnogo truda i novaca za njihovo održavanje. Isto se dogodilo i s Japanom – mnoštvo novih stadiona, a nedovoljno sredstava. Oni su došli na ideju da ih pretvore u naselja ili trgovačke centre. Tako su se uspjeli održati u plusu. Takav će neki primjer morati i Južna Afrika primijeniti budući da nogomet nije uspio zaživjeti dovoljno da te stadione održi na životu.

Još bih ponešto rekla o problemu navijanja. Kako se domaćini prvenstava biraju godinama unaprijed, tako već danas znamo da će domaćin prvenstva 2022. biti Katar. Stroga mala azijska država promijenit će neke od najvažnijih rituala vezanih za nogomet. Neće biti piva ni polugolih navijačica. Mislim da će to biti prvenstvo s najmanjom gledanosti iako se najavljuju neke inovacije poput klimatiziranih stadiona. Eto, globalizacija ne donosi samo pozitivne trenutke. Rituali će morati biti izmijenjeni i tad će se vidjeti pravi fanovi najvažnije sporedne stvari na svijetu!

Sanja Lakić

Komentari