Nobelovu nagradu za mir dobila je iranska aktivistica koja je trenutno u zatvoru

161

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je u petak Narges Mohammadi, iranskoj aktivistici za ljudska prava. Ona je peta osoba koja je dobila nagradu dok je bila u zatvoru. Predsjednica norveškog Nobelovog odbora Berit Reiss-Andersen rekla je da će nagrada istaknuti borbu za prava žena u toj bliskoistočnoj državi.

Za Nobelovu nagradu za mir 2023. kandidirano je 351 osoba — drugi najveći broj kandidata ikada, prema organizaciji. Mohammadi je započela svoju desetljećima dugu karijeru promicanjem civilnog društva i prava žena. Sada radi iz zatvora protiveći se uvjetima u kojima se nalaze ona i zatvorenice, točnije primjeni mučenja i zatvaranja u samnicu. Optužena za “širenje propagande”, 51-godišnjakinja služi 10 godina u ozloglašenom teheranskom zatvoru Elvin uz kaznu koja uključuje 154 udarca bičem.

Prošle je godine Mohammadi objavila knjigu “Bijelo mučenje” o iranskoj upotrebi samice i senzorne deprivacije protiv nje i drugih zatvorenika.

“Cilj bijelog mučenja je trajno prekinuti vezu između tijela i uma osobe kako bi se pojedinac prisilio da odbaci svoju etiku i postupke”, napisala je. Mohammadi je napisala predgovor knjige tijekom kratkog odsustva iz zatvora zbog medicinskih razloga prošle godine. Zatvorila je odjeljak obećanjem: “Opet će ih strpati iza rešetaka, ali neću prestati s kampanjom sve dok ljudska prava i pravda ne prevladaju u mojoj zemlji.” A ove godine, na godišnjicu smrti Mahse Amini, mlade žene uhićene zbog kršenja pravila odijevanja koja je umrla u pritvoru iranske policije za moral, Mohammadi je organizirala prosvjed iz zatvora Elvin. Ona i još tri žene spalile su svoje marame, stoji u objavi na njezinoj stranici na društvenim mrežama.

Njezina odlučnost da nastavi s radom unatoč pritvoru “nosi snažnu poruku”, rekao je kolega iranski aktivist, govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog sigurnosnih problema.

“Narges Mohammadi jedna je od rijetkih koja ne samo da je ostala u Iranu, već je i dalje aktivna, bilo da je na slobodi ili u zatvoru”, rekla je. Njezin je primjer nadahnuće unutar aktivističke zajednice i među mladima koji se i dalje suočavaju s pokušajima vodstva zemlje da uguši neslaganje. Iran provodi valove uhićenja usmjerenih na aktiviste, novinare i intelektualce u pokušaju suzbijanja neslaganja i pooštravanja društvenih ograničenja.

Izvor: Washinghton Post

L.B.

Komentari