Njemački doktori pozirali su nagi u znak protesta zbog nestašice zaštitne opreme

46
Izvor: The Guardian

Skupina njemačkih liječnika pozirala je naga u pokušaju da skrene pozornost na nedostatke zaštitne odjeće i opreme. Članovi grupe nazvali su svoj protest “Blanke Bedenken” ili u prijevodu “Gola zabrinutost” te su rekli da se osjećaju ugroženi zbog koronavirusa i tvrdili su da su pozivi za pomoć za nekoliko mjeseci promašeni.

Ruben Bernau, liječnik opće prakse u grupi, rekao je Ärztezeitungu da su on i njegov tim nedovoljno opremljeni za borbu protiv virusa. “Golotinja je simbol koliko smo ranjivi bez zaštite”, rekao je. Liječnici su pozirali nagi, skrivajući se iza dosjea, toaleta, medicinske opreme i lijekova na recept.

Christian Rechtenwald, također liječnik, rekao je da je skupina bila nadahnuta postupcima francuskog liječnika Alaina Colombiéa, koji se fotografirao nag na svom poslu nakon što je sebe i kolege liječnike opisao kao “topovsku hranu” u borbi protiv pandemije. Jana Husemann, druga liječnica, rekla je: “Naravno da želimo da nastavimo s liječenjem pacijenata koji još trebaju biti detaljno pregledani.” Za to joj je potrebna odgovarajuća OZO, rekla je. Jedna liječnica rekla je da je “obučena za šivanje rana” i pitala: “Zašto sada moram šivati ​​svoju masku za lice?”

Njemački liječnici više puta su apelirali na PPE-a od dolaska virusa u Njemačku krajem siječnja. Njemačke tvrtke koje proizvode zaštitnu odjeću povećale su svoje proizvodne kapacitete, ali nisu u stanju zadovoljiti potražnju. Medicinske prakse, klinike i domovi za skrb brzo su često postavljali zahtjeve za filter maske, naočale, rukavice i zaštitnu odjeću te kažu da njihove potrebe tek sada nisu zadovoljene. Medicinsko osoblje također je izvijestilo o širokoj krađi dezinfekcijskih sredstava i maski iz bolnica, za što je policija krivila organizirane kriminalne bande. Zbog toga su mnoge bolnice povećale svoju sigurnost.

Nedavna studija njemačkog zdravstvenog osiguranja izvijestila je da liječnicima nedostaje više od 100 m maski za jednokratnu uporabu, gotovo 50 m filter maski, više od 60 m pregača za jednokratnu uporabu i sličan broj rukavica za jednokratnu upotrebu. Potražnja za PPE-om razlikuje se od regije do regije, a najpotrebnija je Sjevernoj Rajni, Vestfaliji i Bavarskoj.

Marc-Pierre Möll, izvršni direktor Njemačkog udruženja medicinskih tehnologija, pozvao je vladu da podrži strukturirano povećanje domaće proizvodnje. “Da je takva organizacija politički poželjna i postoje zajamčene količine za fer cijene, ne bi bilo poteškoća“, rekao je Möll njemačkim medijima.

Izvor: The Guardian

Komentari