Najpoznatiji živući umjetnik Gerhard Richter prodat će svoje slike kako bi izgradio dom za 100 beskućnika

411
Gerhard Richter

Jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika Gerhard Richter na aukciji slika prodat će 18 svojih radova, a od skupljenog novca financirat će izgradnju 100 domova za beskućnike

Budući da njegove slike imaju visoke cijene, očekuje se da će na aukciji biti prikupljeno oko 1,2 milijuna eura, koji idu za Housing First, fond za izgradnju domova za beskućnike.

Gerhard Richter živi u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, u Kölnu. U Düsseldorfu je radio kao profesor do 1993, a u tom gradu, jednom od najskupljih u Njemačkoj, prema procjenama, živi više od 2000 beskućnika. Upravo zato sredstva od prodaje njegovih slika uložit će se upravo u pokrajinu Sjeverna Rajna-Vestfalija, u kojoj će se podignuti 100 kuća, a više od 420 tisuća eura uložit će i vlasti te pokrajine.

‘Prije nekoliko godina Richteru smo objasnili naš koncept osiguravanja smještaja za beskućnike’, rekla je voditeljica projekta Housing First Julia von Lindern, dodajući da se umjetniku ideja jako svidjela te da se odlučio uključiti i omogućiti da se koncept prvi put proširi na Sjevernu Rajnu-Vestfaliju.

Njegova djela su visoko cijenjena, tako tako da je Richterova slika “Abstraktes Bild” (“Apstraktna slika”) u listopadu 2012. godine prodana za 34 milijuna dolara, što je tada bila najveća cijena slike nekog živućeg umjetnika. Rekord je oborila opet njegova slika “Domplatz, Mailand” (“Katedralni trg, Milano”), prodana za 37,1 milijun dolara u New Yorku 2013. godine.

Detalj vitraja Katedrale u Kolnu

Richter je, bez ikakve naknade, izradio i vitraj u Kölnskoj katedrali 2007. Godine –  apstraktni kolaž veličine 113 m², sastavljen od računalno raspoređenih 11.500 obojenih kvadrata koji podsjećaju na piksele u 72 boje.

Među radovima koje prodaje na ovoj aukciji su apstrakcije iz serije ‘Cage f.ff’, po početnoj cijeni od 420 tisuća eura. Može ih se kupiti preko galerije fiftyfifty iz Düsseldorfa.

Komentari