Nizozemsko rješenje za oboljele od demencije – naselje Hogeweyk moderna je verzija staračkog doma

Odlična ideja stiže iz Nizozemske...

277

Stanovnici Hogeweyka, naselja u Weespu koje se nalazi u Nizozemskoj, vode sasvim normalan život. Idu u trgovinu, restorane, žale se na vrijeme te uživaju u tjednoj Bingo lutriji. No postoji jedna veoma bitna razlika u odnosu na obična nasilja.

152 stanovnika koje broji ovo naselje odvojeno je od javnosti zbog svoje bolesti, naprednog oblika demencije. Hogeweyk je moderna verzija staračkog doma prerušena kako bi izgledala poput vanjskog svijeta. Na taj način naselje pomaže ljudima s demencijom kako bi što manje patili i normalno živjeli u preostalih nekoliko godina.

Naselje se sastoji od 23 kuće, od kojih svaka ima šest do sedam stanovnika te skrbnika koji im kuha, prati pri odlasku na društvena događanja, pomaže u odlasku u prodavaonicu prehrambenih proizvoda i općenito pazi na njihovu sigurnost.

Hogeweyk je osnovan 1993. godine kao tipični, bolnički dom za starije osobe. Nekoliko godina kasnije osoblje se dosjetilo puno boljeg i humanijeg načina pružanja skrbi oboljelima. Zapitali su se što bi oni htjeli za sebe, mame i tate.

Dementia Villages

We should help dementia patients the way the Dutch do.

Objavljuje We Need This u Četvrtak, 19. srpnja 2018.

Suglasnost među osobljem bila je da bi tako oboljeli htjeli koliko toliko normalan život, u onoj mjeri u kojoj im se to može pružiti. Postepeno Hogeweyk se počeo ispunjavati elementima vanjskog svijeta. Izgrađeno je nekoliko kuća s različitim kategorijama dizajna – kozmopolitske, orijentirane prema prirodi, tradicionalnog izgleda.

Nastojanje da se oboljelima od demencije omogući normalan život nije samo u materijalnim stvarima i objektima, mali detalji mogu značiti najviše, čak i ako su mali poput obične šalice kave. U naselju će kada god budete naručivali kavu, iako znajući da pijete sa šećerom, uvijek pitati želite li šećer u kavi, tako da svaki put iznova možete odlučiti kakvu kavu želite piti.

Komentari