Nije šala: u Italiji se kuće prodaju za samo 1 euro

97

U talijanskom gradiću nedaleko od Palerma mnogo je stanovnika iselilo, stoga je Grad odlučio privući ljude tako što nudi kuće po samo 1 euro. Kupnjom se  ljudi trebaju obvezati da će kuću renovirati u roku od 3 godine, što bi ih koštalo oko 6 tisuća eura. Na taj način općina Mussomeli provodi projekt Case a 1 euro kako bi vratila izgubljene stanovnike.

Toj jeftinoj cijeni kuće razlog je izbjegavanje poreza. U Italiji se porez treba plaćati na posjed više od jedne kuće. Kako su stanovnici iselili u moderniji dio Mussomelija ili u druge gradove Italije i tamo imaju nekretnine, staru kuću u Mussomeliju prodat će i po 1 euro, umjesto da kuća stoji prazna, a oni trebaju plaćati porez za nju.

Zato se i u Ollolaiu, gradiću na Sardiniji, prodavalo 200 kamenih kuća uz obavezu renoviranja u roku od 3 godine, što je tamo koštalo oko 30 tisuća eura. U Ollolaiu je ostalo samo 1 300 stanovnika i to stare populacije pa je jeftina cijena kuća bila dio istog projekta.

Grad Mussomeli hvali se sigurnošću mjesta, a za pomoć u renoviranju kuće kupcima će dovesti različite stručnjake koji su im potrebni. Ovakvih mjesta u Italiji koja sudjeluju u projektu Case a 1 euro ima od sjevera do juga, a najviše na Siciliji.

Komentari