Nemojte sjediti prekriženih nogu. Stručnjak za anatomiju objašnjava zašto

149
sjedenje

Je li vam udobno dok sjedite? Samo zastanite na trenutak i bez prilagođavanja promatrajte svoje držanje. Što rade vaše noge?

Jesu li prekrižene? Nekih 62 posto ljudi prekriži desnu nogu preko lijeve, 26 posto lijevu preko desne noge, a 12 posto nema preferenciju.

Obično postoje dva načina da sjednete na stolicu i prekrižite noge, jedan je u koljenu, a drugi u gležnju. Ali koliko god bilo udobno sjediti prekriženih nogu, je li to loše za vaše zdravlje i držanje? Pogledajmo dokaze.

Za početak, istraživanja pokazuju da sjedenje prekriženih nogu može povećati neusklađenost kukova, pri čemu je jedan viši od drugoga. I mijenja brzinu kojom se krv kreće kroz krvne žile u donjim udovima, što može povećati rizik od krvnih ugrušaka. Većina istraživanja sugerira da je križanje na koljenima gore nego na gležnjevima. Doista, ovakvo sjedenje može uzrokovati povećanje krvnog tlaka zbog nakupljanja krvi u venama. A to može povećati rizik od oštećenja krvnih žila.

Učinak na tijelo

Što dulje i češće sjedite prekriženih nogu, veća je vjerojatnost da ćete imati dugoročne promjene u duljini mišića i rasporedu kostiju u zdjelici. A zbog načina na koji je vaš kostur povezan, prekrižene noge također mogu uzrokovati neusklađenost kralježnice i ramena.

Vaš položaj glave potencijalno može postati neusklađen zbog promjena u kostima vrata, jer kralježnica kompenzira kako bi zadržala vaše težište iznad zdjelice.

Vaš vrat također može biti pogođen jer je jedna strana tijela slabija od druge. Ista neravnoteža može se vidjeti u mišićima zdjelice i donjeg dijela leđa kao rezultat lošeg držanja i stresa i napora uzrokovanih sjedenjem prekriženih nogu.

Zdjelica također može postati neusklađena zbog dugotrajnog istezanja glutealnih (guznih) mišića s jedne strane, što znači da oni postaju slabiji.

Dugotrajno sjedenje prekriženih nogu povećava vjerojatnost skolioze (abnormalnog položaja kralježnice) i drugih deformiteta. Također može uzrokovati jači sindrom trohanterne boli, uobičajeno i bolno stanje koje zahvaća vanjsku stranu kuka i bedra.

Istraživanje također pokazuje da sjedenje s prekriženim nogama može izložiti peronealni živac, također poznat kao fibularni živac, u vašoj potkoljenici riziku od kompresije i ozljede.

To se obično manifestira kao slabost pri pokušaju podizanja strane stopala s malim prstima, kao i kao zabrinjavajuće spuštanje stopala – gdje cijelo stopalo visi. Iako je u većini slučajeva to kratkotrajno i vraća se u normalu unutar nekoliko minuta.

Također postoje dokazi da bi prekrižene noge mogle utjecati na proizvodnju sperme. To je zato što temperatura testisa mora biti između 2 °C i 6 °C ispod standardne tjelesne temperature.

Sjedeći položaj povećava temperaturu testisa za 2 °C, a prekriženje nogu može povećati temperaturu testisa za čak 3,5 °C. Studije pokazuju da povećanje temperature skrotuma ili testisa može smanjiti i broj i kvalitetu sperme.

Također je vrijedno napomenuti da je zbog razlika u anatomiji muškaraca i žena ženama vjerojatno mnogo lakše sjediti prekriženih nogu – posebno zato što muškarci imaju smanjen opseg pokreta u kukovima.

Noge i zglobovi

Ali istraživanja pokazuju da sjedenje prekriženih nogu može biti korisno za neke ljude. Jedna mala studija iz 2016., na primjer, otkrila je da ljudima koji imaju jednu nogu dulju od druge sjedenje prekriženih nogu može pomoći u prilagođavanju visine dviju strana zdjelice, poboljšavajući poravnanje.

Čini se da sjedenje s prekriženim nogama također smanjuje aktivnost nekih mišića, osobito kosih mišića (onih ispod kože gdje stavljate ruke na bokove) u usporedbi sa sjedenjem s nogama ravno naprijed. To vam može pomoći da opustite mišiće jezgre i spriječite prenaprezanje.

Slično tome, postoje dokazi da sjedenje prekriženih nogu poboljšava stabilnost sakroilijakalnih zglobova (odgovornih za prijenos težine između kralježnice i nogu).

I naravno, poznata poza za jogu ili meditaciju (položaj lotosa) pokazuje ljude kako sjede na podu prekriženih nogu. Doista, za mnoge ljude joga nudi ogromne prednosti – čak i za one koji već imaju problema s koljenima.

Dakle, zaključak? Vjerojatno je bolje izbjegavati prekrižene noge prilikom sjedenja ako možete.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari