Ne želimo živjeti bilo gdje i bilo kako. Top 4 ključne promjene koje nas čekaju u budućnosti stanovanja!

739

Tehnologija u službi čovjeka – zvuči kao reklamni slogan u kojem će vas pokušati nagovoriti na kupnju još jednog (ne)potrebnog gadgeta? Ne, ovdje neće biti riječ o tome. Ovdje ćemo vidjeti što nam donosi budućnost stanovanja.

Hiperkonzumerizmu polako dolazi kraj. Gomilanje stvari koje nećemo nikada koristiti, bezumna kupnja svega i svačega samo zato jer je „jeftino i zgodno, i moglo bi zatrebati“ nije mantra koja više djeluje. Naš teško zarađeni novac mora vrijediti više. Svjesnost da je manje više, i da nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftino, posebice je vidljivo kod stanovanja. Želimo investirati više, ako to znači da smo na miru desetljećima.

Budućnost doma stigla je polako i sramežljivo kroz pametne pećnice koje se same čiste, defrost frižidere koji ne dozvoljavaju debele naslage leda, video nadzore i sigurnosne sustave. Došla je kroz pametnu stolariju, pasivnu gradnju, međugeneracijska naselja…

Što je to što nas čeka u budućnosti stanovanja?

Pasivne/eko kuće

Umanjuje negativni utjecaj na okoliš, energetski je učinkovita, a sve zahvaljujući posebnim oplatama bez žbuke i specifičnoj vrsti gradnje. Dovoljno je reći – 80% manje energije ide na grijanje i hlađenje. Trenutno u Hrvatskoj ima 30-ak pasivnih kuća, dok ih u EU ima čak 150 tisuća. I to ne samo obiteljskih kuća, već i stambenih zgrada, vrtića, škola, šoping centara…BS tekst

Lego kuće

Dijelovi kuće stvoreni u tvornici i potom sklopljeni na licu mjesta? Zvuči nemoguće? Ne ako pitate one koji jako dobro poznaju gradnju i građenje. Majstori koje čekate 3 mjeseca umjesto 3 tjedna, tone i tone materijala i građevinskog otpada trebali bi u budućnosti nestati nastankom modularnih ili lego kuća. Ideja je odlična, a veselimo se vidjeti i realizaciju. Brzo i efikasno, a opet lijepo stanovanje na koje ne morate predugo čekati zvuči kao san. A snovi se ostvaruju!

Brisanje granica između eksterijera i interijera

Pitate li nasumce ljude koje ključne stvari ima njihov dom iz snova dobit ćete odgovore poput: puno svjetla, svjetla i još malo svjetla… prostranost, minimalizam, zelenilo, i dvorište također će se naći na toj listi. Nema ljepšeg osjećaja nego sjesti u svoj dom, dnevni boravak ili spavaću sobu i uživati u pogledu na eksterijer. Suvišni zidovi, dekor, pregrade…ne nalaze svoje mjesto u funkcionalnim interijerima.

Nemaju svi sreću gledati u more, oceane i planine, ali osjećaj pri pogledu kroz staklene stijene je jedinstven. Osjećamo se slobodno, važno, elegantno, čisto, lagano… I ne mora uopće biti riječ o vilama od 300 ili 600 kvadrata. Baš svaki dom može udomiti staklenu stijenu i izbrisati granicu interijera sa vanjskim svijetom!BS tekst1

Naši IT pomoćnici

Tempo kojim živimo traži od nas sve više energije i sve više odmora, za koji nemamo vremena. Zato i volimo sva pametna rješenja za dom. Od aplikacija kojima gasimo i palimo grijanje i hlađenje, otvaramo ili zatvaramo prozore, do robotskih usisavača, pametnog posuđa, smart kućanskih aparata, do televizora koji stvara sadržaj po našem guštu, centralnog komunikacijskog sistema u kojem ćemo moći istovremeno konferencijski dogovoriti sve što treba…budućnost stanovanja izgleda jako dobro! Dočekajmo je spremni.

Foto: elektrotechnik-forstner.de
        utilitycollective.com
        reddit.com

Komentari