NASA kaže da je ovih 18 biljaka najbolje za prirodno filtriranje zraka u vašem domu

117
biljke

U kasnim 80-ima, NASA je tražila načine za detoksikaciju zraka u svojim svemirskim postajama. Stoga je provela studiju kako bi odredila najučinkovitije biljke za filtriranje zraka od toksičnih tvari i pretvaranje ugljičnog dioksida u kisik.

Godine 1989. njihovi su rezultati objavljeni u studiji koja je dala konačan popis biljaka koje su najučinkovitije u čišćenju zraka u zatvorenim prostorima. U izvješću se također sugerira postojanje barem jedne biljke na svakih sto četvornih metara kućnog ili uredskog prostora.

1. Patuljasta datulja

2. Bostonska paprat

3. Nephrolepis obliterata

4. Chlorophytum comosum

5. Kineski zimzelen

6. Bambus palma

7. Ficus Benjamin

8. Đavolji bršljan

9. Anthurium

10. Liriope biljke

11. Rhapis excelsa

12. Gerbera jamesonii

13. Dracaena fragrans

14. Hedera helix

15. Šarena zmija

16. Dracaena sa crvenim rubovima

17. Spathiphyllum

18. Chrysanthemum × morifolium

Što je u našem zraku?

Trikloretilen – nalazi se u tiskarskim bojama, bojama, lakovima, ljepilima i sredstvima za uklanjanje boje. Simptomi povezani s kratkotrajnom izloženošću uključuju: uzbuđenje, vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i povraćanje praćeno pospanošću i komom.

Formaldehid – nalazi se u papirnatim vrećicama, voštanom papiru, maramicama za lice, papirnatim ručnicima, pločama od šperploče i sintetičkim tkaninama. Simptomi povezani s kratkotrajnom izloženošću uključuju: iritaciju nosa, usta i grla, a u teškim slučajevima, oticanje grkljana i pluća.

Benzen – koristi se za izradu plastike, smola, maziva, deterdženata i lijekova. Također se nalazi u duhanskom dimu, ljepilu i vosku za namještaj. Simptomi povezani s kratkotrajnom izloženošću uključuju: iritaciju očiju, pospanost, vrtoglavicu, glavobolju, ubrzani rad srca, glavobolje, zbunjenost i u nekim slučajevima mogu dovesti do nesvjestice.

Ksilen – nalazi se u gumi, koži, duhanskom dimu i ispušnim plinovima vozila. Simptomi povezani s kratkotrajnom izloženošću uključuju: iritaciju usta i grla, vrtoglavicu, glavobolju, smetenost, probleme sa srcem, oštećenje jetre i bubrega i komu.

Amonijak – nalazi se u sredstvima za čišćenje prozora, vosku za podove, mirisnim solima i gnojivima. Simptomi povezani s kratkotrajnom izloženošću uključuju: iritaciju očiju, kašalj, bol u grlu.

Imajte na umu: neke od ovih biljaka mogu biti otrovne za vaše ljubimce, pa vas molimo da istražite kako bi osigurali da vaši krzneni prijatelji budu sigurni.

Izvor: Upworthy

Komentari